НАТО и ЕУ за оснивање центра против хибридних претњи

© Фото : PixabayМедији
Медији - Sputnik Србија
Пратите нас
Финска намерава да оснује нови међународни центар за чланице НАТО-а и Европске уније, који би се бавио такозваним „хибридним претњама“, односно дезинформацијама и радикализацијом, најавили су данас званичници, преноси АФП.
Зоран Миливојевић и Душан Пророковић - Sputnik Србија
Плашење блискошћу са Русијом не пролази у Србији (аудио)

Како се наводи, руске дезинформације и нове тактике ДАЕШ-а неке су од претњи којима ће се бавити центар, чије ће седиште бити у Хелсинкију, а који ће се служити европском мрежом експерата.

„Циљ је да се изгради отпорност и да сви актери учествују у одбрани против хибридних претњи“, рекао је шеф европских послова у кабинету премијера Финске Јори Арвонен.

Званично, центар ће бити основан следеће године, а почетни буџет му је 2,12 милиона долара.

Ботовање се појавило од како су се појавили и компјутерски вируси. Првобитно се ботовање користило за решавање тешких  математичких операција, а користиле су га и владе страних држава. - Sputnik Србија
НАТО пропаганда од Шумадинца прави бота

Хибридне претње су означене као мешавина конвенционалних и неконвенционалних метода ратовања, попут дипломатије, војних метода, економских или технолошких акција, које званичници и они који то нису користе на уобичајен начин без прибегавања формалним облицима ратовања.

Иницијативу Финске подржали су НАТО, Европска агенција за спољну политику, као и Немачка, Француска, Британија, Шпанија и Италија, рекао је Арвонен и додао да је прерано да се састави листа земаља које су званично подржале финансирање нове институције.

Центар ће бити задужен за окупљање интернет-експерата, академских и владиних званичника који су се већ бавили тим проблемима у различитим државама.

САД и Немачка оптужиле су раније Русију за сајбер-нападе и ширење дезинформација.

 

Извор: Танјуг

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала