Спутњик и РТ намеравају да туже Европски парламент

Главна уредница РТ Маргарита Симоњан
Главна уредница РТ Маргарита Симоњан - Sputnik Србија
Пратите нас
Правници Спутњика и РТ-а проучавају могућност да се обрате Европском суду због резолуције Европског парламента о информационој борби против руских медија која нарушава нормативе ЕУ у сфери људских права и слободе штампе, изјавила је главна уредница агенције и телевизијског канала Маргарита Симоњан.

„Правници Спутњика и РТ-а проучавају све могућности, укључујући и ову. За нас је нарушавање принципа слободе говора очигледно“, рекла је Симоњанова. 

Спутњик - Sputnik Србија
Спутњик Европи: Не спречавајте нас да радимо (видео)

Коментаришући чињеницу да је укупан број посланика који су гласали против резолуцију или су уздржани већи од броја посланика који су гласали за усвајање овог документа, Симоњанова је навела да „овакав несклад оставља наду да нису сви у европском естаблишменту заслепљени ирационалним страхом и спремни да жртвују било које принципе раду умиривања тог страха“. 

У среду је Европски парламент усвојио резолуцију под називом „Стратешке комуникације ЕУ као супротстављање пропаганди трећих страна“. 

Као основне информационе претње Европској унији и њеним партнерима у Источној Европи у резолуцији се наводе агенција Спутњик, телевизијски канал РТ, фонд „Руски мир“ и федерална агенција при Министарству иностраних послова Русије „Росотрудничество“. 

Од 691 посланика, учесника у гласању, документ су подржала 304, против је гласало 179, а уздржано је било 208. На овај начин за усвајање документа изјаснило се мање од 50 одсто оних који су гласали. 

Председник Русије Владимир Путин је коментаришући усвајање резолуције честитао новинарима РТ-а и Спутњика на успешном раду. Он је навео да овај документ сведочи о очигледној деградацији представа о демократији у западном друштву. 

 

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала