Брисел — танкер се покренуо

© OKSANA TOSKICПредседница ДСС Санда Рашковић Ивић
Председница ДСС Санда Рашковић Ивић - Sputnik Србија
Пратите нас
Политика Европске уније је као танкер кад треба да се окрене, он то ради врло полако, јер би се иначе преврнуо. Окретање је кренуло, незаустављиво је, без обзира на напоре Брисела и Вашингтона да се ствари врате на старо, каже Санда Рашковић Ивић коментаришући жељу све више становника Европе да не живе у Европској унији.

Значајан део становника европских земаља жели спровођење референдума о изласку из Европске уније, показали су резултати анкете „Спутњик. Мишљења“. Преко половине испитаника у Италији — 53 одсто — подржава ту иницијативу. Следе Француска са 47, Немачка са 43, Шпанија са 39 и Пољска са 38 одсто оних који су за референдум о изласку из европског блока.

Застава ЕУ на поду - Sputnik Србија
Све више евроскептика у ЕУ

Европска унија је експеримент који је био лепо замишљен, али у реализацији просто није био на висини задатка. Унија није решила ниједан од проблема са којима се сусрела, каже за Спутњик посланица у Скупштини Србије Санда Рашковић Ивић.

„Пре свега то је економска криза, затим мигрантска криза, одбрана и безбедност, а осим тога ЕУ никако не може да се ослободи америчког патроната. Бриселска администрација често више личи на америчку администрацију и штити интересе Вашингтона, уместо да штити интересе земаља-чланица. Најбољи пример за то су санкције Русији, где су привреде земаља ЕУ страдале због санкција, али оне су се и даље из ’принципијелних‘ разлога спроводиле, а то је заправо био амерички диктат. Надам се да ће се са доласком Трампа ситуација променити, да ће односи између Русије и САД постати бољи, али не мислим да ће се због тога смањити број људи које желе да изађу из ЕУ“, каже Санда Рашковић Ивић.

Ноам Чомски - Sputnik Србија
Чомски: ЕУ прети распад због краха неолибералне политике

У поређењу са јулом ове године број присталица референдума за напуштање европске породице народа у Шпанији је порастао са 34 на 39 одсто, у Италији са 46 на 53 процента, док је у Пољској са 33 порастао на 38 одсто.

Санду Рашковић Ивић питали смо и који су кључни фактори утицали на то да проценат оних који су за напуштање Европске уније тако брзо порасте.

„На то је пре свега утицала победа Доналда Трампа, али мислим да је ’брегзит‘ била права прекретница, јер се показало да се може на референдуму изгласати излазак из ЕУ и да се због тога неће распукнути земља. Свакако, Трампова победа је прекретница уопште за САД и она може донекле да катализира ствари, не да буде услов, али да буде катализатор, то је реално очекивати“, каже саговорница Спутњика.

заставе - Sputnik Србија
Нација. Тек онда Европа

Она наглашава и да ће број људи који су за излазак из Европске уније константно расти, што ће одредити даљу судбину тог блока. Политику Брисела, али и високу светску политику наша саговорница пореди са танкером.

„Политика Европске уније, уопште светска политика, јесте као танкер. Кад треба да се окрене, он то ради врло полако, јер би се иначе преврнуо. То окретање танкера је кренуло и то је пут који је неминован и који је незаустављив. Без обзира на све напоре неких структура у Бриселу и Вашингтону да се ствари врате на старо, мислим да то више никада неће бити могуће“, закључује Санда Рашковић Ивић.

Анкету „Спутњик. Мишљења“ спровела је француска компанија „Ифоп“ од 22. до 26. октобра ове године, а укупно је испитано 5.019 грађана Француске, Немачке, Шпаније, Италије и Пољске.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала