Ко ће сести у Нушићеву столицу?

© Народно позориштеНародно позориште у Београду
Народно позориште у Београду - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Овај Управни одбор нема мандат да кажњава, нити да утврђује кривце, већ да распише конкурс и да изабере управника Народног позоришта, каже председник новог УО Александар Гаталица.

„Немам свог кандидата. Имам само фото-робот онога за кога бих волео да седне у столицу управника Народног позоришта. Он по уметничком капацитету мора да личи на Нушића, да разуме дух Народног позоришта и да буде добар менаџер. Што се тиче броја кандидата, немам представу о томе колико их може бити. Мада, по мом досадашњем позоришном искуству, не могу да замислим да их је више од 10, 12, мислим на оне који се уклапају у тај фото-робот. А када би се и половина таквих јавила, ја бих био срећан председник Управног одбора“, каже Алексанадар Гаталица за Спутњик, поводом конкурса за првог човека националног театра који је новоформирани УО, на чијем је челу, расписао 1. децембра.

Народно позориште у Београду - Sputnik Србија
Публика од кризе „побегла“ у позоришта

На питање да ли ће конкурс ставити тачку на дугогодишњу неуспелу причу о именовању управника театарске куће на Тргу републике, председник УО, уз духовиту опаску да јесте Гаталица али да не може баш да „свевиди“ будућност, објашњава да верује да ће се та дуга прича заиста окончати.

„То, наравно, зависи од много тога, али сигуран сам да ће конкурс успети. Оснивач куће, Управни одбор и, рекао бих, све структуре Народног позоришта, спремне су на то да се в.д. стање оконча и да се Народно позориште уведе, па могло би се чак рећи, у легалне токове пословања.“

Председника УО Народног позоришта подсетили смо да је јавност с пажњом пратила ситуацију у овој кући последњих година, пре свега због неколико поништених конкурса за управника. Посебно интересовање јавности изазвао је последњи конкурс који је остао недоречен, будући да је кандидат ког је изабрао претходни УО прошао Министарство културе, дошао на Владу, али се ни на једној седници није нашао на дневном реду. Уместо тога расписан је нови конкурс. На питање шта је са претходним конкурсом и у каквом је статусу сада кандидат који званично није одбијен, Александар Гаталица одговара:

„Што се тиче последњег конкурса, врло смо предано тражили податке, не само о последњем конкурсу већ и о свим претходним неуспелим конкурсима, са нарочитим акцентом на последњем. Тражио сам то као председник УО, али и као пријатељ куће, као пријатељ оних који су учествовали у том последњем конкурсу. Као човек који је био жртва сличних ствари које су оставиле неку врсту нервозе код мене, могу чак казати и трауму, људски разумем све оно што се дешавало. Правни одговор који смо добили је да је конкурс правно окончан, по свим правним регулама. Добили смо то и написмено од Министарства. Ми више од тога нисмо могли да тражимо. Поновићу оно што сам већ неколико пута рекао: овај Управни одбор нема мандат да кажњава, нити да утврђује кривце, већ да распише конкурс и да изабере управника. Ми даље можемо да се крећемо само по ономе што су законски оквири. А по законским оквирима конкурс је окончан. Оно што се од нас очекивало је да у најкраћем року распишемо конкурс за управника, да не продужавамо то већ предуго в.д. стање. За само девет дана од првог до последњег састанка УО, усвојили смо завршни рачун за прошлу годину и изменили Статут који је у свим тачкама усаглашен са новим Законом о култури. На основу новог Статута, ми смо 1. децембра расписали конкурс за управника. Рок за пријаве је 15 дана, а приспеле пријаве ћемо највероватније отворити 21. децембра.

Татјана Мандић Ригонат - Sputnik Србија
Татјана Мандић Ригонат: Скандалозно је ћутање Владе

А да ли је ова формално-правно чиста ситуација и на моралном плану чиста, и да ли председник УО страхује да ће могући кандидати, с обзиром на искуство претходног конкурса, можда са зазором конкурисати, будући да неће бити сасвим сигурни каква је њихова даља судбина?

„Мислим да се не конкурише са зазором“, јасан је Гаталица. „Подсећам да је конкурс расписан за прво управничко место у театрима ове земље. Очекујемо веома искусне и веома озбиљне људе. А такви неће дати пријаву са зазором. Конкурс је отворен за све који сматрају да испуњавају услове и имају личне квалитете, менаџерске, уметничке, и имају план шта да ураде са националним театром у следеће четири године, у које улази и 150-годишњица овог театра. Желим да охрабрим све људе из куће и изван ње да размисле да ли су они особа која би требало да седне у Нушићеву столицу.“

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала