Одбрана Младића: Он није монструм, као војник се борио против монструма

© AFP 2023 / TOUSSAINT KLUITERS / POOLРатко Младић у хашкој судници
Ратко Младић у хашкој судници - Sputnik Србија
Пратите нас
Одбрана Ратка Младића почела је данас у Хашком трибуналу изношење завршне речи тврдњама да није крив за злочине који му се стављају на терет, а међу којима су оптужбе за ратне злочине, укључујући геноцид над више хиљада муслимана у Сребреници 1995. године.
Ратко Младић - илустрација - Sputnik Србија
Ратко Младић: Херој, губитник, жртва или злочинац?

„Ратко Младић није монструм, он је војник који је бранио од монструма оличеног у исламској ратној машини“, рекао је Младићев адвокат Бранко Лукић Међународном кривичном суду за бившу Југославију, преноси АФП.

Агенција наводи да је процес против Младића последњи пре затварања тог суда наредне године и да се пресуда очекује „негде пре новембра 2017. године“.

Адвокат Лукић је рекао је да су се босански муслимани припремали за рат и да су створили ратну атмосферу и пре његовог избијања 1992. године, преноси Ројтерс.

„Странка демократске акције припремала се за рат“, рекао је он, цитирајући делове Исламске декларације бошњачког ратног лидера Алије Изетбеговића, у којој се каже да „не може бити мира између исламске вере и неисламских социјалних и политичких институција“.

Лукић је рекао да су све стране, не само босански Срби, одговорни за насиље у Босни, као и арапски „муџахедини“ који су се борили уз босанске муслимане.

Дарко Младић, син Ратка Младића - Sputnik Србија
Дарко Младић: Рат је изазвао Алија, а не мој отац

Хашко тужилаштво затражило је у својој завршној речи да Младић буде осуђен на доживотну казну затвора због „организовања злочина“ током рата у БиХ од 1992. до 1995. године.

„Била би увреда за жртве, како преживеле, тако и за мртве, али и увреда за правду да се додели било која казна мања од најстрожије предвиђене законом“, рекао је тужилац Алан Тигер, пренео је Ројтерс.

Тужилац је, наводи АФП, рекао да је „дошло време да генерал Младић одговара за злочине против сваке своје жртве и заједнице коју је уништио“.

Тим одбране ће наставити изношење својих аргумената 12. и 13. децембра.

Свака страна ће имати по сат и по за одговор у четвртак, 15. децембра, најављено је раније из Хашког трибунала.

Ратко Младић - Sputnik Србија
Тужилаштво: Ратко Младић кључни актер масакра и злочина

Младић (74) је оптужен по две тачке оптужнице у вези са ратом у БиХ како би се раздвојила етнички чиста српска држава од мултиетничке БиХ, поред политичког лидера босанских Срба Радована Караџића, који је у марту осуђен на 40 година затвора.

Младић пориче оптужбе.

Суђење генералу Војске Републике Српске Ратку Младићу почело је у мају 2012. године.

Он је годину дана раније, након 12 година скривања, ухапшен у Србији и изручен у Хаг.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала