„Муслимани морају да живе на једном крају света, хришћани на другом“

Да ли је почео верски рат
Пратите нас
Мир на Балкану је могућ уколико се на овим просторима спроведе концепт тампон-зоне између религијских блокова, али треба узети у обзир да мир уједно подразумева и равнотежу страха, закључено је у емисији Свет са Спутњиком коју води Љиљана Ментус, а чији су гости били Мирољуб Јевтић са ФПН-а и Александар Раковић са Института за нову историју Србије.

Према њиховим речима, једини реални извор свих тензија у свету јесте религија. Раковић тврди да је принцип мултикултуралног света готов, као и да он никада није ни могао да буде остварен, а прва потврда тога је и Немачка.

Муслимански верници приком молитве у Сарајеву - Sputnik Србија
Да ли Федерација БиХ постаје „муслиманија“?

„Ту тезу је потврдила и сама немачка канцеларка Ангела Меркел рекавши да је завршено са мултикултуралним концептом Немачке. Ем Немци нису могли да прихвате Турке као део друштва, ем Турци нису прихватили Немце јер су се осећали одбаченим. Потребно је само погледати трећу генерацију Турака у Немачкој, која се далеко више окренула ка Турској него што су то чинили њихови родитељи", истакао је он. 

Јевтић, са друге стране, сматра да је трајан религијски мир могућ, додуше у условима очувања равнотеже страха и без мешања религије. 

„Муслимани морају да живе на једном крају света, хришћани на другом, а будисти на трећем. То не подразумева прекидање трговине, напротив, трговина и туризам ће се наставити, али без такозваног етаблирања. Не могу муслимани да живе у Француској, баш као што не могу хришћани да живе у Турској", навео је он.

Када је реч о БиХ, саговорници су сагласни да би најбољи рецепт била подела, и то по неком мирном моделу, као што је то учинила Чехословачка. Раковић сматра да би уместо БиХ требало створити једну муслиманску републику, док би Републику Српску требало ујединити са Србијом, Црном Гором и Македонијом.

Прете ли Западној Европи верски сукоби?

„На неки начин о томе говори и руска дипломатија и политика, а они ту идеју називају Б4 форматом. Дакле, реч је о четири балканске државе које би биле неутралне и представљале би тампон-зону. Наравно да би свака нова интегративна целина имала и своје мањине, али реални оквир био би да се формирају нове интеграције на Балкану у које ће бити укључени народи и државе које су блиске и културно и цивилизацијски", тврди Раковић.

Истовремено, додаје Јевтић, врло је важно да Црна Гора не уђе у НАТО, а битно је и да се Србији не отимају храмови и културна баштина на Косову, иако је већ врло јасно да Косово неће бити враћено. Тек након тога је могуће кренути ка изградњи вечног мира на Балкану, наглашава он.Саговорници Спутњика су се осврнули и на питање тероризма, нагласивши да бити муслиман не значи уједно и бити терориста, иако ДАЕШ своје акције правда искључиво верским разлозима.

„То што ДАЕШ чини на територији Сирије и Ирака изазвано је искључиво њиховим виђењем ислама, без обзира да ли је то тачно или не. Међутим, ако се сагледа реалност, шта ми имамо од тога, односно, ко смо ми да судимо да ли је то прави ислам или погрешан, кад њих има између 10 и 15 одсто укупног броја муслимана, што је око 250 милиона људи, а то је више него свих православаца на Земљи", рекао је Јевтић.

Застава За дом спремни - Sputnik Србија
Талас србофобије запљускује Хрватску

Саговорник Спутњика такође тврди и да су по свему судећи савезници ДАЕШ-а малтене сви. „Немојмо се лагати, нико ту терористичку организацију не удара како треба, иако је то једна безначајна војна сила. Кад би је Иран ударио како треба, сломио би је за дан. Сви проналазе неки интерес у ономе што ДАЕШ ради иако нико нема стратешке заједничке интересе са том организацијом", додао је Јевтић.

Када се говори о српско-руском односу, према речима наших саговорника, највећи кохезивни фактор представља управо православље, а не словенство. Јевтић истиче да су сви они који говоре о „пансловенском јединству" највећи непријатељи Србима.

„Нису нам Руси пријатељи јер су Словени, већ зато што су православци. Једини наши прави непријатељи су Хрвати и босански муслимани, који су истовремено хиљаду пута у словенском смислу ближи од Руса. А Грци су нам још ближи од Руса, само што ми то не можемо да осетимо јер је Грчка мала и бедна земља, баш као и ми. Главни чинилац који брани Косово није руски председник Владимир Путин, већ патријарх московски и целе Русије Кирил“, закључио је он.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала