Од Београда до Солуна за шест сати

© Tanjug / TANJA VALICАлексис Ципрас и Александар Вучић
Алексис Ципрас и Александар Вучић - Sputnik Србија
Пратите нас
Заједничка седница влада Србије и Грчке биће одржана на пролеће у Солуну, најавио је данас премијер Александар Вучић и додао да је одређена нова „мапа пута“ уз коју ће две земље још чвршће и снажније кренути у заједничку будућност.

Вучић је на заједничкој конференцији за новинаре са грчким премијером Алексисом Ципрасом рекао да ће на тој седници бити припремљене конкретне мере о заједничкој сарадњи, која ће бити у интересу грађана две земље.

Премијер је рекао да је током данашњег састанка било речи о економској сарадњи, чвршћој сарадњи две државе, али и о регионалној сарадњи и регионалној стабилности.

Алексис Ципрас - Sputnik Србија
Од Риге од Фере и кнеза Михаила до Ципраса и Вучића

Вучић је после разговора са грчким премијером Алексисом Ципрасом на заједничкој конференцији за новинаре рекао да је Србија већ почела да гради део пруге према Нишу.

„Наравно то се не ради оном брзином којом бисмо хтели, али смо потпуно спремни за то, јер је ситуација у нашем буџету све боља. То је толико важан пројект за нас да бисмо одмах могли да кренемо“, рекао је Вучић, додајући да ће за завршетак тог посла бити потребно више година.

Истакао је и да је данас за теретни саобраћај од Будимпеште до Солуна преко Београда потребно 49 сати, да је циљ да се до 2020. године та деоница пређе за мање од 30 сати, а да путници од Београда до Солуна могу да стигну за шест сати.

Он је рекао да је економска размена две земље тренутно износи 380 милиона евра, што је недовољно, те да је циљ да се она у наредним годинама повећа.

Туризам је веома важан, рекао је Вучић и истакао да је Грчка прва дестинација за српске грађане, али и да је број грчких туриста значајно порастао у 2016. години у односу на 2015. годину.

Вучић је истакао и да Србија може да повећа извоз пољопривредно-прехрамбених производа у Грчку.

© AP Photo / Darko VojinovicАлексис Ципрас и Александар Вучић
Алексис Ципрас и Александар Вучић - Sputnik Србија
Алексис Ципрас и Александар Вучић

Истакао је и да јe важно да се изгради боља железничка инфраструктура и пруга која би спајала Београд и Солун, те да је циљ да се до 2020. године од Будимпеште преко Београда до Солуна стигне за мање од тридесет сати, а не за 49 сати, колико је сада потребно.

Вучић је рекао и да је са грчким премијером разговарао о регионалној стабилности, те да је истакао да Србија подржава учешће Грчке у Берлинском процесу, наводећи да је Грчка једна од кључних земаља на Западном Балкану, али и у региону Југоисточне Европе. Навео је и да је са Ципрасом на реалистичан начин анализирао ситуацију на Западном Балкану, додајући да је захвалан тој земљи што није признала независност Косова.

Албанци - Sputnik Србија
Западни тројански коњ за Балкан

„Захвални смо Грчкој по том питању и надамо се да ће такав став Грчка имати и убудуће“, нагласио је Вучић.

Он је такође захвалио Грчкој на снажној подршци коју даје Србији на њеном путу ка ЕУ.

Премијер Србије је подвукао да ће две земље наставити даљу сарадњу по питању мигрантске кризе.

Како је рекао, разговарали су и о односу према традиционалним пријатељима и Србије и Грчке и додао да је ту постигнут велики степен сагласности око сарадње и са Кином и са Руском Федерацијом и многим другим земљама.

© Tanjug / ZORAN ZESTIC/Алексис Ципрас стигао у Београд
Алексис Ципрас стигао у Београд - Sputnik Србија
Алексис Ципрас стигао у Београд

„Потпуно сам уверен да ћемо успети и умети и новим састанцима и новом мапом пута коју смо данас одредили, да наше две земље још чвршће и снажније крену у заједничку будућност“, рекао је Вучић.

Ципрас: Атина чврста око Косова

Председник Владе Грчке Алексис Ципрас каже да су он и српски премијер данас закључили да будућност Балкана може бити изграђена само на основама међународног права, а не на неразумним радњама и непоштовању међународних уговора.

Председник Русије Владимир Путин и премијер Грчке Алексис Ципрас током састанка у Атини. - Sputnik Србија
Русија и Грчка се разумеју у многим питањима

„Заједнички смо истакли да будућност Балкана може бити изграђена само на основама међународног права, обостраног поштовања, дијалога и сарадње, а не кршењем правила, не интервенцијама, не изазивањима и непоштовањем међународног права и неразумним радњама у вези са непоштовањем међународних уговора“, рекао је Ципрас на прес-конференцији у Палати Србији, додајући да на Балкану нема места за такве ствари и да то не помаже његовом европском путу.

С тим у вези, како је навео, Србија има кључну улогу за мир и стабилност између осталог кроз континуитет тешког, али неопходног дијалога са Приштином.

Мир и стабилност се у региону, према његовим речима, могу обезбедити само заједничким прихватљивим решењима за питање Косова.

„Имајте у виду да ће Грчка остати при свом ставу који је везан за поштовање међународних принципа у решавању тог питања“, нагласио је Ципрас.

 

Извор: Танјуг

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала