Пером и мачем: Руски писци који су ратовали (фото)

© Sputnik / Виталий Белоусов / Уђи у базу фотографијаВојне униформе из 19. века
Војне униформе из 19. века - Sputnik Србија
Пратите нас
Познати руски писац Захар Прилепин прикључио се борбама у Донбасу поставши заменик командира једног батаљона у Доњецкој Народној Републици. Ово за њега није први пут да учествује у борбама, већ се у саставу специјалних снага борио и у рату против Чеченије.

Међутим, поред Прилепина, у историји Русије било је мноштво истакнутих писаца који су учествовали у ратовима. 

Александар Пушкин

© Sputnik / РИА Новости / Уђи у базу фотографијаСматра се да је овим причама Пушкин показао шта мисли о дотадашњој руској прози, и показао намеру да створи нову руску књижевну традицију.
Сматра се да је овим причама Пушкин показао шта мисли о дотадашњој руској прози, и показао намеру да створи нову руску књижевну традицију.  - Sputnik Србија
Сматра се да је овим причама Пушкин показао шта мисли о дотадашњој руској прози, и показао намеру да створи нову руску књижевну традицију.

Након што је запросио Наталију Гончарову и од њеног оца добио двосмислен одговор, исфрустрирани Пушкин се 1829. године упутио на Кавказ, где су се водиле борбе против Турака под командом генерала Ивана Паскевича.

Он је успео да се истакне у борбама, али је по наређењу свог команданта, који није желео да на себе преузме одговорност за безбедност писца, пребачен у Тифилис.

Василиј Жуковски и Петар Вјаземски

© Sputnik / Алексей Варфоломеев / Уђи у базу фотографијаРуски песник Василиј Жуковски
Руски песник Василиј Жуковски - Sputnik Србија
Руски песник Василиј Жуковски

Старији Пушкинов пријатељ учествовао је у рату 1812. године. Већ као признати песник, Жуковски је приступио устаницима и учествовао у борбама. Са њим је био и Петар Вјаземски, који је за успехе добио орден Светог Владимира.

Оба песника су писала о Бородинској бици, а приче Вјаземског су ушли у основ „Рата и мира“ Лава Толстоја.

Лав Толстој

Гроф Лав Толстој је такође био ратоборан. Учествовао је у борбама на Кавказу, затим у одбрани Севастопоља, због чега је добио орден Свете Ане, као и неке друге медаље.

Био је миљеник својих сарадника јер је писао приче које су сви изузетно волели да читају.

Аркадиј Гајдар

© Sputnik / РИА Новости / Уђи у базу фотографијаАркадиј Гајдар
Аркадиј Гајдар - Sputnik Србија
Аркадиј Гајдар

Гајдар је први пут покушао да стигне на фронт још са десет година, али му то није успело, самим тим није ратовао у Првом светском рату. Међутим, кад је навршио 14, успео је да се упише у редове Црвене армије.

У Другом светском рату је радио као новинар „Комсомољске правде“, али након што је југозападни фронт био опкољен, прикључио се војсци где је пуцао из митраљеза. Октобра 1941. године се нашао у опсади немачке војске, где је и погинуо.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала