Куда ће Ахтисари кад оде са чела своје мировне организације?

© AP Photo / Visar KryeziuМарти Ахтисари
Марти Ахтисари - Sputnik Србија
Пратите нас
Нобеловац и бивши фински председник Марти Ахтисари (80) најавио је да ће се на јесен повући са места председника своје мировне организације — Иницијативе за управљање кризама (ЦМИ). Да ли се тај добитник Нобелове награде за мир потпуно повлачи из јавног живота?
Вучић: Имаћемо и ми „свог“ Ахтисарија и Олбрајтову

Ахтисари је ту одлуку саопштио јуче на састанку те мировне организације за решавање глобалних конфликата коју је основао пре 17 година, наводећи да ће за ЦМИ радити убудуће као саветник, преноси АП. Истовремено је препоручио да га на тој функцији замени бивши фински премијер Александер Стуб.

Ахтисари је Нобелову награду за мир добио 2008. године „за вишедеценијско ангажовање и посредовање у успостављању мира и решавању конфликата на више континената“.

Био је специјални изасланик УН за статус Косова и Метохије, а приписује му се да је помагао у окончању 30 година дугог сукоба између побуњеника из провинције Ацех и Владе Индонезије, као и да је донео независност Намибији.

Марти Ахтисари и Хашим Тачи - комбо - Sputnik Србија
Ахтисари саветовао Тачија да завади Србе

Спутњик је прошле недеље пренео информацију да ће Марти Ахтисари бити део преговарачког тима за сарадњу Београда и Приштине, а да ће се као саветници појавити Медлин Олбрајт и људи блиски НАТО-у.

Како наводе приштински извори, циљ је да се убрзају преговори Београда и Приштине под покровитељством ЕУ и да се у њих укључи и Америка.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала