Бизнис повезивање Босне и Индонезије

© Sputnik / Brian EagerЗастава БиХ у Сарајеву
Застава БиХ у Сарајеву - Sputnik Србија
Пратите нас
У Сарајеву је почео Сарајево бизнис форум 2017. који је отворио председавајући Председништва БиХ Младен Иванић, који је поручио да не треба крити да је БиХ оптерећена одређеним политичким проблемима, који нису велики као у прошлости, али и да је добра страна тога што власт нема претерано велики ауторитет и мање је уплитања политике у економију.
Царинска унија Балкана — шта би Србија добила а шта изгубила

„Захваљујући нашем систему, ми већ годинама имамо једну од најнижих стопа ПДВ-а у Европи и најмање се још деценију неће мењати, имамо Валутни одбор и наша валута је директно везана за евро, банкарски сектор је самосталан и без политичког утицаја“, навео је Иванић отварајући Форум.

Додао је да БиХ има још предности које се често не виде јер се превише бавимо политичким разликама.

Истакао је да је обавеза политичара да мењају имиџ земље и да учине све да он буде бољи, те ће онда многи озбиљни инвеститори доћи.

Иванић сматра да је за долазак страних инвеститора важно да домаћи добро функционишу и остварују добре резултате, те да, ако се томе посветимо, можемо постићи добар напредак.

Истакао је да је у БиХ превелика незапосленост и да из земље одлази јако пуно младих, а да те трендове морамо по сваку цену зауставити.

„Најбољи начин за то је да оставимо по страни политичке разлике за које знамо да их не можемо брзо решавати и да се окренемо побољшању имиџа земље и стварању услова за долазак инвеститора“, нагласио је Иванић.

Заставе ЕУ и знак евра - Sputnik Србија
Да ли ћемо у ЕУ ући као „Б“ чланица?

Министар економских послова Индонезије Дармин Насутион пренео је поруку потпредседника његове земље Мухамеда Јусуфа Кала о искуствима Индонезије у спровођењу политике за коју се нада да ће бити од користи на овогодишњем форуму.

Рекао је да тема „Једна регија једна економија“ има све већу важност у јачању регионалног економског развоја, како у југоисточној Европи тако и у југоисточној Азији, али и сарадња између та два региона.

„Примећујем да БиХ има релативно стабилну растућу економију, а њена стратешка локација чини је одрживим чвориштем за пословне заједнице у регији с више од 30 милиона људи“, навео је.

Очекује се да Индонезија и Босна и Херцеговина постану чворишта за повезивање југоисточне Азије и југоисточне Европе и раде на промоцији стабилности и економском развоју, пренела је Фена.

 

Танјуг

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала