Челичење Терезе: Била је храбра, али ово није очекивала

© REUTERS / Phil NobleБританска премијерка Тереза Меј
Британска премијерка Тереза Меј - Sputnik Србија
Пратите нас
Британска премијерка Тереза Меј неће поднети оставку упркос изборном ризику у који се упустила, а који се завршио катастрофално, јавили су данас британски медији, позивајући се на изворе блиске премијерки.
Лондон, парламент - Sputnik Србија
Изборни шок: Британију чека блокада Парламента

Мејова се нашла под јаким притиском да поднесе оставку пошто су конзервативци изгубили већину у парламенту. Неименовани извори, међутим, тврде да нема намеру да напусти функцију.

И уредница политичке рубрике Би-Би-Сија Лора Кинберг дели ово мишљење.

„Тереза Меј нема намеру да касније током дана објави да подноси оставку“, рекла је Кинсбергова, али је напоменула да „засад није јасно да ли покушавају да ’убију‘ гласине пре него што донесе одлуку“.

Тереза Меј ће се ускоро обратити јавности, а најава за то стигла је пошто расте притисак да поднесе оставку јер конзервативци нису успели да освоје већину у парламенту.

После изјаве лидера лабуриста Џеремија Корбина да је дошло време да Тереза Меј поднесе оставку јер су изборни резултати показали да је она „изгубила гласове, подршку и поверење гласача“, огласила се и „Сити група“ наводећи да је вероватно да ће премијерка поднети оставку пошто није освојила већину.

Премијерка Велике Британије Тереза Меј - Sputnik Србија
Чека ли Британију изборни шок и шта тиме добија Србија

„Следи период политичке неизвесности“, навела је „Сити група“.

Мејова је ноћас поручила да је земљи потребан период стабилности и да ће она преузети одговорност за то ако освоји већину.

„Тренутно, више него ишта, земљи је потребан период стабилности“, рекла је Мејова, пренео је Ројтерс.

Конзервативци премијерке Терезе Меј освојили су 42,4 одсто гласова на ванредним парламентарним изборима у Британији, а опозициони лабуристи 40,2 одсто, пренео је Би-Би-Си непотпуне незваничне резултате, истичући да ниједна партија неће моћи да има већину у парламенту од 650 места.

На трећем месту су либерал-демократе са 7,1 одсто освојених гласова, а потом следи Шкотска национална партија са 3,1 одсто.

Према тренутним подацима, конзервативци ће имати 313 места у парламенту, лабуристи 260, Шкотска национална партија 35, а либерал-демократе 12.

То значи да су торијевци изгубили већину у парламенту.

Излазност је била 68,7 одсто.

Пре неколико дана Тереза Меј је изненадила јавност смелом изјавом да је „имала м…а“ да распише изборе.

 

Танјуг

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала