Путин и Трамп разговарали о размештању полицијске мисије у Донбасу

© Sputnik / Наталија Селиверстова / Уђи у базу фотографијаМИП Русије
МИП Русије - Sputnik Србија
Пратите нас
Председници Русије и САД разговарали су о могућем распоређивању полицијске мисије у Донбасу, Владимир Путин рекао је свом америчком колеги да је то могуће само уз сагласност Кијева и самопроглашене Доњецке и Луганске Народне Републике, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.
Генерални секретар УН Антонио Гутјереш - Sputnik Србија
Украјинска криза се решава кроз „Нормандијску четворку“

„Што се тиче размештања неких мисија у Донбасу, та тема се већ покретала. Председник Путин увек истиче да је размештање било каквих мисија могуће само уз сагласност супротстављених страна. У овом случају супротстављене стране су оружане снаге Украјине, то јест Кијев, и представници република ДНР и ЛНР“, објаснио је он.

Песков рекао је додао да је тешко разматрати ово питање без међусобног контакта страна у сукобу.

Путин и Трамп ништа један другом нису обећали

Време ће показати да ли ће бити формирана радна група за сајбер-безбедност између Русије и САД, али председници Русије и САД о том питању један другом ништа нису обећали. Само је установљена спремност за заједнички рад у том правцу, изјавио је портпарол Кремља.

Хакер за компјутером - Sputnik Србија
Трамп већ сумња у договор са Путином

„Заиста су разговарали о могућности формирања такве групе. Да ли ће она бити формирана или не — показаће време. Али шефови држава су говорили о могућности. Штавише, знате да је председник дао потребне гаранције и објашњења председнику Трампу да сви наводи о мешању неких званичних руских институција у сајбер-нападе током предизборне кампање у САД представљају чисту измишљотину и неистину. И у том контексту је речено да је сарадња најбољи облик борбе против сајбер-тероризма“, одговорио је Песков на питање новинара о Трамповој поруци на Твитеру.

Раније је амерички председник Доналд Трамп на свом налогу на Твитеру написао да чињеница да су он и Путин разматрали формирање радне групе за питања сајбер-безбедности, „не значи да то може и да се деси“.

Портпарол председника рекао је да су се председници Русије и САД договорили да ће радити на стварању радне групе за питања о сајбер-безбедности.

Интернет безбедност - Sputnik Србија
Предлог за сарадњу о сајбер-безбедности не значи да ће одмах прорадити радна група

„Нико никоме ништа није обећао. Заправо је констатована спремност да се ради у том правцу“,  додао је он.

Одговарајући на питање да ли Трампова изјава може да утиче на Путиново поверење, Песков је рекао: „А зашто би то морало икако да утиче (на Путиново поверење у Трампа)? Не може да утиче“.

Кијев користи псеудоруску претњу за манипулацију у Европи

Председник Русије је, говорећи о русофобији као јединој роби која је Украјини остала, имао у виду потенцирање русофобичних осећања и искоришћавање псеудоруске претње као основне полуге за манипулисање европским политичарима од стране кијевских власти, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Владимир Путин - Sputnik Србија
Трамп покушао да испровоцира Путина сугестивним питањима (видео)

„Што се тиче русофобије као једине робе коју сада гурају актуелне власти у Кијеву, о чему је говорио председник, то је значило форсирање саме русофобије и искоришћавање псеудоруске претње, као главне полуге за притисак и манипулацију европским политичарима“, одговорио је Песков на питање шта је председник подразумевао под русофобијом.

На конференцији за новинаре након самита Г20 у Хамбургу Путин је рекао да је Кијеву остала само једна роба којом тргује — русофобија и тема поделе са Русијом, изражавајући наду да ће се то некада завршити. 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала