Нервирају све око себе, а живе дуже од осталих људи

CC0 / Pixabay / Хипохондар
Хипохондар - Sputnik Србија
Пратите нас
Хипохондрима се најчешће говори да ће их њихова беспотребна брига о здрављу „отерати у гроб“. Али нова студија показује сасвим другачији исход - хипохондри живе дуже.
Чоколада - Sputnik Србија
Чоколада — чудотворни лек

Генерално, неуротични људи који су оценили своје здравље лошим без физичких разлога за то (хипохондри), имају мањи ризик од смрти. Сматра се да „здраве неуротичне особе“ више воде бригу о свом здрављу и чешће траже савет.

„Наша открића су значајна јер показују да бити велики неуротик може да има заштитне ефекте, можда због тога што су ти људи опрезнији са својим здрављем“, рекла је проф. Кетрин Гејл, која је водила студију.

Неуротичност карактеришу емотивна нестабилност, туга, ниско самопоуздање, љутња, анксиозност, осећај кривице и фрустрација. Повезана је са одбојношћу, депресијом и прекомерним конзумирањем алкохола и цигарета.

Кавказ - Sputnik Србија
Право са Кавказа — како да здрави доживите стоту

У студији из 2012. године је откривено да неуротичне особе имају нижи ниво биомаркера за упале и хроничне болести, управо зато јер воде више рачуна о свом здрављу.

Истраживачи са Универзитета Единбург истражили су податке УК Биобанке за 500.000 људи старости између 37 и 73 године и истражили су везу између неуротичности и ризика од смрти у зависности од тога како су људи окарактерисали своје здравље. Учесници су попунили приватне упитнике и одговорили да ли се осећају одлично, добро, средње или лоше када је реч о њиховом здрављу.

Подаци су показали да су неуротичније особе имале мањи ризик од смрти.

Истраживање ће бити настављено, а досадашњи резултати су објављени у часопису „Сајколоџикал сајенс“.

 

Кликс

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала