00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
16:00
30 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
„Змајева жена“ - прича о Јелени Гатилузио, супрузи деспота Стефана Лазаревића
16:00
30 мин
СВЕТ СА СПУТЊИКОМ
Одбројавање пред најважније изборе на свету – шта ће бити дан после
17:00
60 мин
ДОК АНЂЕЛИ СПАВАЈУ
Слободан Бркић - очи које на оба света гледају
20:00
60 мин
ЈучеДанас
На програму
Реемитери
Студио Б99,1 MHz, 100,8 MHz и 105,4 MHz
Радио Новости104,7 MHz FM
Остали реемитери

Леденко — произведен сладолед који се не топи

© Flickr / jenСладолед
Сладолед - Sputnik Србија
Пратите нас
Група истраживача из Јапана осмислила је сладолед који се не топи, због чега је идеалан за дане кад је температура висока.

Кључни састојак оваквог сладоледа је полифенол, екстракт из јагодe, а до тог открића дошли су научници Центра за истраживање развоја биотерапије у јапанском граду Каназава.

Томе је претходило настојање да се унапреде засади јагода у случају да дође до природних катастрофа. Истраживачи су замолили једног кувара да експериментише са полифенолом, екстрактом из јагода.

Након што им се кувар пожалио да се слатка павлака стврдне кад јој се дода полифенол, схватили су да се уље и вода због полифенолне течности не могу разложити, а управо захваљујући том састојку направили су сладолед који се не топи, преноси портал „Кликс“.

Сладолед - Sputnik Србија
Корејци измислили сладолед за мамурлук

„Сладолед који садржи овај састојак може задржати облик дуже него обичан сладолед“, рекао је шеф истраживачког тима Томихиса Ота.

Локални новинари испробали су сладолед и држали су га на сунцу на температури од 28 степени, а сладолед је и након три сата задржао свој облик.

Производња сладоледа који се не топи почела је широм Јапана, а то задовољство кошта 4,5 долара.

 

Танјуг    

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала