Кључни састојак оваквог сладоледа је полифенол, екстракт из јагодe, а до тог открића дошли су научници Центра за истраживање развоја биотерапије у јапанском граду Каназава.
Томе је претходило настојање да се унапреде засади јагода у случају да дође до природних катастрофа. Истраживачи су замолили једног кувара да експериментише са полифенолом, екстрактом из јагода.
Након што им се кувар пожалио да се слатка павлака стврдне кад јој се дода полифенол, схватили су да се уље и вода због полифенолне течности не могу разложити, а управо захваљујући том састојку направили су сладолед који се не топи, преноси портал „Кликс“.
„Сладолед који садржи овај састојак може задржати облик дуже него обичан сладолед“, рекао је шеф истраживачког тима Томихиса Ота.
Локални новинари испробали су сладолед и држали су га на сунцу на температури од 28 степени, а сладолед је и након три сата задржао свој облик.
Производња сладоледа који се не топи почела је широм Јапана, а то задовољство кошта 4,5 долара.
Танјуг