Како су Душанови слаткиши освојили Русију (фото)

© Фото : Душан Јеличић,приватна архиваДушан Јеличић
Душан Јеличић - Sputnik Србија
Пратите нас
Српски посластичар Душан Јеличић доспео је на амбалажу руске слатке павлаке, коју производи петербуршки млечни комбинат „Петмол“, а који улази у састав групе компаније „Даноне“ у Русији.

Како је постао промо лице тог производа за сад није познато, али претпоставља се да је његова фотографија преузета са једног сајта за који се Јеличић раније фотографисао.

Пастели - Sputnik Србија
Најздравији колач на свету: Рецепт стар више од 6.000 година

„Пријатно сам изненађен што се налазим на амбалажи руске слатке павлаке, коју сам раније и сâм користио. Покушаћу да ступим у контакт са компанијом и сазнам како су моје фотографије уопште доспеле до њих, а не искључујем ни могућност сарадње, с обзиром на то да се професионално бавим посластичарством у Србији, као и да сам дуги низ година живео и радио у Русији“, каже Јеличић за Спутњик.

Јеличић је седам година радио као шеф у једној од најпознатијих московских посластичарница, док је још око пола године руководио и посластичарницама које припадају ланцу познатих ресторана у Перму.

У Београд се вратио 2012. године, где је данас главни посластичар у највећој производњи колача на Балкану.

Добитник је и бројних међународних признања, укључујући и Међународни кремаљски сајам посластичарства у Москви, где је освојио друго место у категорији ситних колача и где се прославио у прављењу скулптура од чоколаде.

© SputnikПавлака у продаји на чијем се паковањеу налази слика кувара
Павлака у продаји на чијем се паковањеу налази слика кувара  - Sputnik Србија
Павлака у продаји на чијем се паковањеу налази слика кувара

Током боравка у Москви завршио је и курс код чувене Елене Шрамко, вишеструке светске првакиње у посластичарству, која је у руским медијима позната и под надимком „Шугар Лејди“.

Својевремено је импресионирао и чувеног холандског посластичара Рудолфа ван Вина на конкурсу „Посластичарска грозница“ у Београду. Вишечлани жири, на челу са Вином, доделио је Јеличићу прво место у такмичењу декорисања торти.

Данас Јеличић обилази највеће сајмове посластичарства у Европи, константно се професионално усавршава и прати најновије трендове у тој области.

„У последњих две-три године тренд у посластичарству су торте и колачи са стакластим глазурама, необичног споја укуса, а преферирају се природни укуси и састојци“, открива Јеличић, додајући да под „необичним спојем“ подразумева комбинацију чоколаде, маракује и нане или комбинацију црне чоколаде, пистаћа и малине.

Чоколадна торта - Sputnik Србија
Брзо и лако: Торта од три врсте чоколаде

Упоређујући руско и српско тржиште на том пољу, Јеличић признаје да је већи изазов радити у Русији, јер је већа конкуренција.

„А што је већа конкуренција то више стремиш да будеш бољи у свом послу“, додаје он.

Према његовим речима, Руси у последње време стреме ка новитетима и прате европско посластичарство и трендове, док „српски купци тешко прихватају нове тенденције, али се и то полако усваја“.

„Осим тога, у Русији постоји традиција конзумирања колача уз чај или кафу, а код нас се колачи и торте углавном купују наменски, за разна славља — славе, рођендане, крштења, свадбе…“, каже он.

На питање да ли планира да се поново врати у Русију, Јеличић каже:

„Никад се не зна!“

Такође, истиче да би „волео да макар још једном прошета Црвеним тргом“.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала