У Македонији победили Албанци — шта им је следећа акција

© AP Photo / Visar KryeziuЉуди са заставама Албаније у Скопљу.
Људи са заставама Албаније у Скопљу. - Sputnik Србија
Пратите нас
Албанци ће питање „тиранске платформе“ потегнути у оном тренутку када за то буду добили зелено светло од својих ментора.

Епилог првог круга локалних избора у Македонији је такав су Албанци победили у 20 од укупно 80 општина у Македонији. Владајућа странка Зорана Заева победила је у 40, док је странка ВМРО-ДПМНЕ Николе Груевског добила 20 општина.

Албанци у Куманову - Sputnik Србија
Заев испуњава бесу Албанцима: Хоће ли Македонија опстати

Иако су ово прелиминарни резултати, ако се не деси неко чудо до другог круга избора за градоначелнике (29. октобра), који се бирају по већинском систему, извесно је да су на овим изборима највише профитирали Албанци.

Да ли то значи да реализацију „тиранске платформе“ сада више нико не може да заустави у Македонији?

Бранко Ђорђевски, политиколог из Скопља, наглашава да је стварни победник ових локалних избора албанска политичка странка ДУИ, која је после лоших резултата на парламентарним изборима сада повратила гласаче. 

Наш саговорник верује да је исправна теза да је јачање албанског политичког субјекта у Македонији добар пут до потпуне реализације „тиранске платформе“, али не верује да је сада добар тајминг да би се на њој инсистирало.

„У кампањи се питање ’тиранске платформе‘ није ни помињало и то је на неки начин гурнуто под тепих. Много тога је амортизовано са овим Законом о двојезичности који се налази у процедури у Сабрању, а око кога се чека и изјашњавање Венецијанске комисије. И зато мислим да је ’тиранска платформа‘ засад амортизована са овим законом“, верује Ђорђевски.

Протести у Македонији - Sputnik Србија
Македонија на прекретници: Мењамо име, одлука пада на референдуму

Наш саговорник, такође, подсећа да је у међународној заједници најважније питање које мора да се реши до краја године — име Македоније, због чега, каже он, странци немају времена да се баве тиранском платформом. Са друге стране, ни Албанци у Македонији не желе да истрчавају на несигуран терен. Он подсећа да је Закон о двојезичности који је прихваћен од стране ДУИ, нека врста амортизације саме тиранске платформе.

„Што се тиче ’тиранске платформе‘, она пролази као и све што се до сада дешавало у албанском политичком корпусу. Дакле, захтев се постави, ради се мало на њему, па се онда гурне под тепих и у одређеној ситуацији извади. Тако ће бити и сада“ верује Ђорђевски.

Он сматра да ће ДУИ као албанска странка јачати, али исто тако подсећа да и СДСМ има јако гласачко тело међу Албанцима, а то су углавном гласови оних албанских партија које нису из ДУИ, а за које се сумња да „шурују“ са ВМРО-ДПМНЕ, као што је то рецимо „Беса“, која је на овим изборима прошла веома лоше.

Македонија - Sputnik Србија
Промена имена за ЕУ и НАТО — ко је патриота, а ко издајник у Македонији

Ђорђевски, такође, верује и да Албанци у Македонији неће самоиницијативно да крену у неку „акцију“ док не добију сигнал од својих ментора.

Иначе, ово су шести локални избори у Македонији, на којима је право гласа имало нешто више од милион и 800 хиљада грађана који су бирали градоначелнике и заступнике већа у 80 општина и Граду Скопљу. Избори долазе пет месеци након што су Социјалдемократе премијера Зорана Заева преузеле власт у држави, после дугогодишње владавине ВМРО-ДПМНЕ Николе Груевског.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала