Сиси против војних напада на Иран и Хезболах

© Sputnik / Рамиљ Ситдиков / Уђи у базу фотографијаАбдел Фатах ел Сиси
Абдел Фатах ел Сиси - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Египта Абдел Фатах ел Сиси изјавио је да је против идеје да се изведу војни напади на Иран или либански шиитски покрет Хезболах, јер је већ доста проблема на Блиском истоку.
Шеф дипломатије Ирана Мухамед Џавад Зариф - Sputnik Србија
Иран о оптужбама Саудијске Арабије: Далеко од реалности

Египатски председник је рекао да је против рата, не наводећи ко би могао да буде умешан у тај сукоб, пренео је Ројтерс. 

Сиси је рекао да Иран мора да престане да се меша у регионална питања, рекавши да не жели рат и да кризе могу да буду решене дијалогом, али да безбедност заливских земаља не сме да буде угрожена, пренео је АП.

„Ја сам против рата, можемо да решимо кризе дијалогом“, рекао је Сиси.

„Заливска безбедност је црвена линија и други морају да престану да се мешају у наше послове и раде на ескалацији тензија“, рекао је Сиси.

Иран је јуче одбацио оптужбе саудијског принца престолонаследника Мухамеда бин Саламана који тврди да је покренуо „директну војну агресију“ након што су противваздушне одбране Саудијске Арабије пресреле и уништиле балистичку ракету коју су на Ријад испалиле јединице Хута које контролишу велике делове суседног Јемена.

Ирански министар иностраних послова Мухамед Џавад Зариф изјавио је у телефонском разговору са британским колегом Борисом Џонсоном да су „оптужбе саудијских званичника супротне реалности“, изјавио је портпарол британског Форин офиса, а пренео АФП.

Иранска морнарица испаљује ракету Мехраб у Ормуском мореузу, Иран - Sputnik Србија
Ово значи рат: Саудијска Арабија оптужила Иран за напад балистичком ракетом на Ријад

Саудијски престолонаследник, принц Мухамед бин Саламан, изјавио је претходно да је то што Иран снабдева ракетама јеменску милицију акт „директне војне агресије“, који би могао да буде и „акт рата“, известили су државни медији те земље.

Његова изјава објављена је након што су снаге противваздушне одбране Саудијске Арабије пресреле и уништиле балистичку ракету коју је на Ријад испалила милиција Хута која контролише велике делове суседног Јемена.

Агенција подсећа да је Иран одбацио као „неодговорне и провокативне“ оптужбе Саудијске Арабије да је та држава крива за напад балистичком ракетом која је испаљена из Јемена на Ријад.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала