00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
ОРБИТА КУЛТУРЕ
10:00
120 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
16:30
30 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
21:00
30 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
07:00
30 мин
ОРБИТА КУЛТУРЕ
16:00
120 мин
МИЉАНОВ КОРНЕР
Живот је као бокс: Научите да примате ударце, али задате победнички
20:00
30 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
„Пречник страним речима и изразима“
20:30
30 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
Неко лаже: Трамп или Зеленски
21:30
30 мин
ЈучеДанас
На програму
Реемитери
Студио Б99,1 MHz, 100,8 MHz и 105,4 MHz
Радио Новости104,7 MHz FM
Остали реемитери

Ојачајте имунитет у 17 лаких корака

© Fotolia / AllsmallРибља чорба
Рибља чорба - Sputnik Србија
Пратите нас
Колико год да се здраво храните, ако уз то једете превише шећера, он ће поништити деловање минерала и „убијати“ имунитет. Намирнице с нашег поднебља могу много да нам помогну, истичу нутриционисти.

Два пута годишње, у пролеће и у јесен, требало би појачано узимати витаминске додатке исхрани, тврде нутриционисти.

Такође, требало би бирати храну са овог поднебља и јести je што више кувану, а из јеловника избацити пржену, као и шећер. Посебну пажњу би требало обратити на препарате богате антиоксидансима (А, Ц, Е и цинк), јер имају значајну улогу у јачању имунитета.

Ово је 17 савета којих би требало да се држите како бисте ојачали имунитет.

1. Превише шећера „убија“ имунитет

Чага - Sputnik Србија
Сибирска краљица биља „диже из мртвих“

Минерали, а посебно цинк, гвожђе, магнезијум и селен, имају важну улогу у подизању имунитета и енергије. Међутим, без обзира да ли узимате препоручене витамине и минерале, ако се ваша исхрана темељи на шећерима, учинка неће бити. Шећер поништава деловање минерала и дословно „убија“ имунолошки систем, јер подстиче размножавање вируса и бактерија. Зато је суво воће здравија опција, јер садржи важне минерале. Јачању имунитета помаже и витамин Ц, који подстиче апсорпцију гвожђа.

2. Микс за сваки дан

Да бисте сваки дан добили потребну дозу витамина и минерала и на природан начин ојачали имунитет и телу осигурали енергију потребну за читав дан, измиксајте киви, наранџу, пола лимуна, пола банане и кашику меда. Ако сте љубитељ воћа и поврћа, овом напитку за јачање имунитета додајте и шаку зеленог лиснатог поврћа које је богато минералима, а које у комбинацији с витаминима из воћа представља одличну комбинацију за имунитет.

3. Калијум регулише притисак, а има га у зеленом поврћу

Кључну улогу за пренос нервних подстицаја и импулса, контракцију мишића и одржавање нормалнога крвног притиска има калијум. Има га у риби, месу, кромпиру, зеленом поврћу, бананама и јабукама. Недостатак калијума изазива слабост у мишићима, цревне проблеме, неправилности у раду срца и проблеме с дисањем.

4. У јесен бар 45 минута проведите шетајући

Заљубљени пар. - Sputnik Србија
Наука доказала: Љубав је универзални лек

Витамин Д помаже при апсорпцији и очувању нивоа калцијума и фосфора у телу који су врло важни за здраве кости. Извори витамина Д су млеко, рибље уље, маслац и жуманце. Потребну дозу витамина Д можете добити и ако проведете што више времена на ваздуху и сунцу, у јесен и зиму најмање 45 минута.

5. Честе упале грла знак су мањка витамина Б2

Рибофлавин, познатији као витамин Б2, помаже телу да претвори храну у енергију. Добар извор витамина Б2 су све врсте обогаћеног хлеба и житарице, а има га и у млечним производима, зеленом поврћу, риби и месу живине. Мањак витамина Б2 може изазвати распуклине на угловима усана, непрестане упале грла, осипе на кожи, љубичасту боју језика и преосетљивост на светло.

6. Витамина Ц има у кромпиру, парадајзу и паприци

Врло важну улогу у спречавању инфекција има витамин Ц. Најбољи извор овог антиоксиданса су цитруси, црвена паприка, броколи, спанаћ, парадајз, кромпир, купус и киви. Недостатак витамина Ц може изазвати малокрвност, испадање зуба, болове у зглобовима, спор процес излечења и губитак косе.

7. Калцијум из рибе и млека чува кости

Чак 98 одсто калцијума се налази у костима и он има важну улогу у расту и развоју костију. Овог минерала има у млечним производима и риби, али ако сте преосетљиви на млечни шећер (лактозу), потребну дозу калцијума можете добити једући тофу, зелено лиснато поврће или пијући чист поморанџин сок.

8. Пасуљ и семенке бундеве за отпорност

Бургер - Sputnik Србија
Десет највећих митова о здрављу

Цинк помаже у одржавању јаког имунолошког и здравог репродуктивног система, посебно код мушкараца. Има га у месу, риби, пасуљу, целим зрнима житарица, семенкама бундеве, печуркама и пивском квасу. Пушење и прекомерно пијење алкохола негативно утичу на ниво цинка у телу.

9. Јодирана со и јогурт чувају штитну жлезду

Елементарни јод важан је за правилан рад штитне жлезде. Мањак јода у организму може изазвати повећање штитне жлезде. Најбољи извор тог минерала јесте јодирана со, а добар извор су и јогурт и морске траве. Знак недостатка јода може бити смањена активност штитне жлезде, што успорава метаболизам.

10. За снажно срце једу се житарице, поврће…

Магнезијум омогућава здраве функције нерава и мишића, укључујући и срце. Од виталне је важности за раст и развој костију, а индиректно је повезан и с апсорпцијом калцијума. Однос калцијума и магнезијума нужног за одржавање јаких костију је 2:1.

Добар извор магнезијума су житарице, махунарке, семенке, зелено поврће, лешници и ораси.

11. Лимун и секс штите од прехладе

Лабараторија - Sputnik Србија
Откривен нови антибиотик: Ефикасан против отпорних бактерија

Људи који воде љубав једанпут недељно имају виши ниво имуноглобулина А, молекула имунолошког система, који има важну улогу у заштити слузнице од вируса и бактерија, показало је истраживање.

12. Белим луком против вируса

У борби против сезонских вироза и инфекција помоћи ће и бели лук. Држите чешањ у устима и удишите пару у грло и плућа. Ако вам је укус прејак, иситните га и попијте с водом. Бели лук има антисептичка својства и спречава развој вируса и бактерија у усној шупљини и горњем дисајном систему.

13. Испирање грла

Ако сте већ прехлађени, симптоме прехладе (зачепљени нос, грлобоља, кијање и кашаљ) можете ублажити природним лековима. За болно грло сипајте чашу топле воде, додајте кашичицу соли и гргућите, а како бисте спречили ширење инфекције, исцедите лимун у чашу топле воде и исперите грло.

14. Рен помаже код зачепљеног носа

Зачепљеност носа ублажиће нарибани рен, али и љути зачини попут табаско соса и љуте паприке, који ће дословно „отворити“ дисајне путеве. Док сте болесни, не заборавите на унос воде, а помоћи ће и пилећа супа, која спречава упале.

15. Топли ваздух из фена уништава вирусе

Пастели - Sputnik Србија
Најздравији колач на свету: Рецепт стар више од 6.000 година

Симптоми прехладе могу се спречити инхалирањем топлог ваздуха. Уперите фен према лицу и удишите на нос најмање два-три минута. Угрејани ваздух помаже да се униште вируси, показало је истраживање.

16. Инхалација

У већу чинију сипајте кључалу воду. Можете додати и неколико капи еукалиптусовог уља. Нагните се и прекријте чинију и главу пешкиром. Удишите кроз нос, а издишите кроз уста. Инхалирајте се 10 минута.

17. Купка за стопала отчепљује нос

Велику кашику слачице у праху ставите у литар топле воде и ставите стопала у купку. Слачица у комбинацији с топлом водом слива крв у стопала и ублажава зачепљеност носа.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала