Два пута годишње, у пролеће и у јесен, требало би појачано узимати витаминске додатке исхрани, тврде нутриционисти.
Такође, требало би бирати храну са овог поднебља и јести je што више кувану, а из јеловника избацити пржену, као и шећер. Посебну пажњу би требало обратити на препарате богате антиоксидансима (А, Ц, Е и цинк), јер имају значајну улогу у јачању имунитета.
Ово је 17 савета којих би требало да се држите како бисте ојачали имунитет.
1. Превише шећера „убија“ имунитет
Минерали, а посебно цинк, гвожђе, магнезијум и селен, имају важну улогу у подизању имунитета и енергије. Међутим, без обзира да ли узимате препоручене витамине и минерале, ако се ваша исхрана темељи на шећерима, учинка неће бити. Шећер поништава деловање минерала и дословно „убија“ имунолошки систем, јер подстиче размножавање вируса и бактерија. Зато је суво воће здравија опција, јер садржи важне минерале. Јачању имунитета помаже и витамин Ц, који подстиче апсорпцију гвожђа.
2. Микс за сваки дан
Да бисте сваки дан добили потребну дозу витамина и минерала и на природан начин ојачали имунитет и телу осигурали енергију потребну за читав дан, измиксајте киви, наранџу, пола лимуна, пола банане и кашику меда. Ако сте љубитељ воћа и поврћа, овом напитку за јачање имунитета додајте и шаку зеленог лиснатог поврћа које је богато минералима, а које у комбинацији с витаминима из воћа представља одличну комбинацију за имунитет.
3. Калијум регулише притисак, а има га у зеленом поврћу
Кључну улогу за пренос нервних подстицаја и импулса, контракцију мишића и одржавање нормалнога крвног притиска има калијум. Има га у риби, месу, кромпиру, зеленом поврћу, бананама и јабукама. Недостатак калијума изазива слабост у мишићима, цревне проблеме, неправилности у раду срца и проблеме с дисањем.
4. У јесен бар 45 минута проведите шетајући
Витамин Д помаже при апсорпцији и очувању нивоа калцијума и фосфора у телу који су врло важни за здраве кости. Извори витамина Д су млеко, рибље уље, маслац и жуманце. Потребну дозу витамина Д можете добити и ако проведете што више времена на ваздуху и сунцу, у јесен и зиму најмање 45 минута.
5. Честе упале грла знак су мањка витамина Б2
Рибофлавин, познатији као витамин Б2, помаже телу да претвори храну у енергију. Добар извор витамина Б2 су све врсте обогаћеног хлеба и житарице, а има га и у млечним производима, зеленом поврћу, риби и месу живине. Мањак витамина Б2 може изазвати распуклине на угловима усана, непрестане упале грла, осипе на кожи, љубичасту боју језика и преосетљивост на светло.
6. Витамина Ц има у кромпиру, парадајзу и паприци
Врло важну улогу у спречавању инфекција има витамин Ц. Најбољи извор овог антиоксиданса су цитруси, црвена паприка, броколи, спанаћ, парадајз, кромпир, купус и киви. Недостатак витамина Ц може изазвати малокрвност, испадање зуба, болове у зглобовима, спор процес излечења и губитак косе.
7. Калцијум из рибе и млека чува кости
Чак 98 одсто калцијума се налази у костима и он има важну улогу у расту и развоју костију. Овог минерала има у млечним производима и риби, али ако сте преосетљиви на млечни шећер (лактозу), потребну дозу калцијума можете добити једући тофу, зелено лиснато поврће или пијући чист поморанџин сок.
8. Пасуљ и семенке бундеве за отпорност
Цинк помаже у одржавању јаког имунолошког и здравог репродуктивног система, посебно код мушкараца. Има га у месу, риби, пасуљу, целим зрнима житарица, семенкама бундеве, печуркама и пивском квасу. Пушење и прекомерно пијење алкохола негативно утичу на ниво цинка у телу.
9. Јодирана со и јогурт чувају штитну жлезду
Елементарни јод важан је за правилан рад штитне жлезде. Мањак јода у организму може изазвати повећање штитне жлезде. Најбољи извор тог минерала јесте јодирана со, а добар извор су и јогурт и морске траве. Знак недостатка јода може бити смањена активност штитне жлезде, што успорава метаболизам.
10. За снажно срце једу се житарице, поврће…
Магнезијум омогућава здраве функције нерава и мишића, укључујући и срце. Од виталне је важности за раст и развој костију, а индиректно је повезан и с апсорпцијом калцијума. Однос калцијума и магнезијума нужног за одржавање јаких костију је 2:1.
Добар извор магнезијума су житарице, махунарке, семенке, зелено поврће, лешници и ораси.
11. Лимун и секс штите од прехладе
Људи који воде љубав једанпут недељно имају виши ниво имуноглобулина А, молекула имунолошког система, који има важну улогу у заштити слузнице од вируса и бактерија, показало је истраживање.
12. Белим луком против вируса
У борби против сезонских вироза и инфекција помоћи ће и бели лук. Држите чешањ у устима и удишите пару у грло и плућа. Ако вам је укус прејак, иситните га и попијте с водом. Бели лук има антисептичка својства и спречава развој вируса и бактерија у усној шупљини и горњем дисајном систему.
13. Испирање грла
Ако сте већ прехлађени, симптоме прехладе (зачепљени нос, грлобоља, кијање и кашаљ) можете ублажити природним лековима. За болно грло сипајте чашу топле воде, додајте кашичицу соли и гргућите, а како бисте спречили ширење инфекције, исцедите лимун у чашу топле воде и исперите грло.
14. Рен помаже код зачепљеног носа
Зачепљеност носа ублажиће нарибани рен, али и љути зачини попут табаско соса и љуте паприке, који ће дословно „отворити“ дисајне путеве. Док сте болесни, не заборавите на унос воде, а помоћи ће и пилећа супа, која спречава упале.
15. Топли ваздух из фена уништава вирусе
Симптоми прехладе могу се спречити инхалирањем топлог ваздуха. Уперите фен према лицу и удишите на нос најмање два-три минута. Угрејани ваздух помаже да се униште вируси, показало је истраживање.
16. Инхалација
У већу чинију сипајте кључалу воду. Можете додати и неколико капи еукалиптусовог уља. Нагните се и прекријте чинију и главу пешкиром. Удишите кроз нос, а издишите кроз уста. Инхалирајте се 10 минута.
17. Купка за стопала отчепљује нос
Велику кашику слачице у праху ставите у литар топле воде и ставите стопала у купку. Слачица у комбинацији с топлом водом слива крв у стопала и ублажава зачепљеност носа.