Расплет кризе у Либану, Харири поручује: Слободан сам, хтео сам позитиван шок

© REUTERS / Jamal Saidi Либанка слика портрет премијера Харирија
Либанка слика портрет премијера Харирија - Sputnik Србија
Пратите нас
Иран је данас саопштио да се не меша у унутрашње ствари Либана и да коментари које је јуче изнео либански премијер Саад ел Харири, који је поднео оставку пре девет дана, дају наду да ће се он ускоро вратити кући, известила је иранска државна телевизија.
Абдел Фатах ел Сиси - Sputnik Србија
Сиси против војних напада на Иран и Хезболах

„Хариријеве опаске изнете у недељу дају малу наду о његовом могућем повратку кући… Иран се не меша у либанске ствари“, изјавио јуе портпарол иранског Министарства иностраних послова Бахрам Касеми“, пренео је Ројтерс.

Харири је ју у јучерашњем интервјуу, који је дао уживо за „Футуре ТВ“ станицу повезану са његовом политичком странком, рекао да је слободан и да ће се веома брзо вратити у Либан.

„Слободан сам“, рекао је Харири и најавио да ће се „у наредним данима“ вратити у Либан, пренео је АП.

Он је најавио да ће се у земљу вратити да потврди оставку, у складу са либанским уставом, јавља Ројтерс.

Харири је, такође, рекао да се на оставку одлучио у интересу Либана и како би земљу спасао од непосредне опасности, али није прецизирао какве.

Како је истакао, оставка је била његова одлука, а тиме је одбацио наводе да је био присиљен да напусти владу националног јединства формирану са ривалском екстремистичком групом Хезболах.

Саад Харири - Sputnik Србија
Француски министар спољних послова: Харири није у кућном притвору у Саудијској Арабији

Задржавајући сузе, Харири је рекао да је сврха његова оставке била да „изазове позитиван шок“ у земљи, као упозорење на мешање Ирана које, како је навео, нарушава односе са другим арапским земљама.

Харири је рекао и да „не може да буде једини који прави уступке, док други раде шта год желе“.

Такође је упозорио да би се Либан могао наћи на удару арапских санкција, а истовремено је изразио жељу да његова земља остане неутрална у регионалним сукобима и да се на сврстава на страну Ирана.

Маратон за Харирија

Харири се данас обратио у интервјуу либанској телевизији након притисака либанских званичника који кажу да његова оставка није прихваћена јер је објављена из Саудијске Арабије, док либански председник тврди да Харирија против његове воље држе у Саудијској Арабији.

Маратон у Бејруту
Маратон у Бејруту - Sputnik Србија
Маратон у Бејруту

Раније данас, хиљаде Либанаца који су учествовали у годишњем маратону у тој земљи позвали су Харирија да се врати кући након што је поднео оставку под мистериозним околностима, током посете Саудијској Арабији.

Харири је, иначе, био редован учесник традиционалног маратона, а ове године је председник Либана Мишел Аун подстакао тркаче да га позову да се врати.

Многи Либанци сматрају да је Харири у кућном притвору као део саудијског плана о поткопавању коалиционе владе коју је он оформио са Хезболахом прошле године.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала