Креће истрага: Ко је Праљку „помогао“ да се убије

© AP Photo / Amel EmricМостарци гледају на ТВ-у како Слободан Праљак испија отров у Хашком трибуналу.
Мостарци гледају на ТВ-у како Слободан Праљак испија отров у Хашком трибуналу. - Sputnik Србија
Пратите нас
Портпарол Хашког трибунала Ненад Голчевски каже да ће суд покренути истрагу која ће се бавити унутрашњим радом у вези са смрћу осуђеника Слободана Праљка.

Праљак је у судници попио отров, након што му је потврђена пресуда од 20 година затвора за злочине над муслиманима у БиХ.

„Да би употпунили холандску истрагу у вези са смрћу Слободана Праљка, секретар Трибунала покренуће истрагу која ће се бавити унутрашњим радом Трибунала у вези са Праљковом смрћу“, рекао је Голчевски новинарима у Хагу.

Додао је да ће циљ истраге бити фокусиран на постојеће процедуре Трибунала, на њихову анализу и на прављење препорука које би могле да послуже другим судовима.

Хрватска војска ѕа време рата у бившој Југославији - Sputnik Србија
Свим војницима ХВО сада прети робија (видео)

„Истрага ће почети наредне седмице, а извештај ће бити завршен и достављен надлежнима пре завршетка рада Трибунала“, рекао је Голчевски.

Упитан да ли се Хашком суду раније догодило да неки оптуженик унесе отровну супстанцу у судницу, Голчевски је рекао да не знају за такав преседан.

„Знамо да су се такве ствари догађале на националним судовима, али не и у Трибуналу“, рекао је Голчевски.

Он је одбацио наводе неких медија да је Праљак преминуо у судници.

„Трибунал је (о Праљковој смрти) обавештен око 14 сати и 25 минута тог дана, много времена након што је Праљак пребачен у хашку болницу“, рекао је Голчевски, додавши да је Праљково тело у надлежности холандских власти, те да нема информацију где се ради обдукција.

Напоменуо је и да је суд истога дана позвао породицу Слободана Праљка, која је прва обавештена о овом, како је рекао, несрећном догађају, пренела је загребачка „Н1 телевизија“.

Хашки трибунал - Sputnik Србија
Шта је Праљак поручио пре него што је испио отров (видео)

Холандска истрага покушава да утврди како је дошло до безбедносних пропуста који су довели до тога да хрватски генерал Слободан Праљак сам себи одузме живот у судници Хашког трибунала, пише британски „Индипендент“.

Фокус истраге је на утврђивању ко је заправо Праљку „помогао“ да изврши самоубиство, односно како је дошло до тога да се смртоносна течност коју је он попио уопште нађе у хашкој судници.

Портпарол Тужилаштва Холандије Винсент Винмен потврдио је да је прелиминарна истрага показала да је узрок Праљкове смрти испијање смртоносне течности, која ће, како се наводи, додато бити анализирана.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала