Корзика на ногама: Протести за већу аутономију од Париза

© AP Photo / Raphael PolettiПротест на Корзици
Протест на Корзици - Sputnik Србија
Пратите нас
На Корзици је данас, три дана уочи посете председника Француске Емануела Макрона том француском острву у Медитерану, одржан протест чији учесници траже већу аутономију региона.
Корзика - Sputnik Србија
А сад — Корзика: Чека ли Европу нова велика криза већ у јануару

На протестном маршу учествовало је више хиљада националиста, студената, представника синдиката.

Новоизабрани лидери на Корзици надају се да ће данашњи скуп подстаћи нове разговоре са владом у Паризу и ослобађање корзиканских затвореника који су у затворима у Француској.

Корзикански националисти су у децембру победили на изборима за нову регионалну скупштину остављајући иза себе Макронове центристе и традиционалне партије.

Они желе да Корзика има већу аутономију од Париза, али за разлику од Каталоније у Шпанији, не траже пуну независност, преноси АП.

Такође желе да корзикански језик добије званичан статус на острву, као и да се забрани куповина поседа на Корзици свима који ту не живе.

Председник Русије Владимир Путин и председник Француске Емануел Макрон пре почетка састанка у Версају - Sputnik Србија
Макрон у мају стиже и у Москву?

Влада Француске наговестила је да је спремна за неке промене у односу са Корзиком, али министри су одбили већину симболичних захтева — као што је онај о језику.

Председник Извршног савета Корзике Жил Симеони јуче је упозорио да се Француска игра ватром тиме што одбија захтеве за већу аутономију Корзике.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала