Приштина ће побеснети када види стратегију ЕУ за Балкан

© AFP 2023 / ARMEND NIMANIЗаставе ЕУ и Косова на главном тргу у Приштини
Заставе ЕУ и Косова на главном тргу у Приштини - Sputnik Србија
Пратите нас
У Стратегији о проширењу земаља Западног Балкана, која се бави приступањем земаља Западног Балкана ЕУ, нема Косова, пише приштинска „Газета експрес“ и додаје да се Приштина у том документу помиње само у контексту дијалога са Београдом.
Лидери чланица ЕУ снимљени на самиту у Малти - Sputnik Србија
Ово ће бити кључна ставка сутрашње одлуке ЕУ о проширењу

У Стратегији, у коју је, како се наводи, овај лист имао увид, Београд је обавезан да нормализује односе са Приштином најкасније до краја 2019. године, како би обезбедио неометано чланство Србије у ЕУ.

Уз напомену да се Европска комисија углавном усредсредила на обезбеђивање чланства у ЕУ Србије и Црне Горе до 2025. године, „Експрес“ пише да је изгледа дугорочно недефинисано да је „Косово држава и потенцијални кандидат за чланство у ЕУ“.

Због нејединства ЕУ о косовској независности, с обзиром на то да пет држава-чланица Уније није признало Косово, али и због недостатка напретка Приштине у многим областима, односи са ЕУ институцијама су отежани, што је разлог да „Косову није посвећена пажња у Стратегији ЕК“, наводи „Експрес“.

Наводи се, наиме, да је чак и оно што је познато као „европска перспектива“ са самита у Солуну 2003. године, погоршано у Стратегији која је сутра на дневном реду у Стразбуру.

„Косово се спомиње само у контексту односа са Србијом, коју ЕУ намерава да пригрли у своје чланство до 2025. године“, пише овај приштински дневник.

Приштина - Sputnik Србија
Америка отписала лидере у Приштини — сад Србија има паметан потез

Подсећа се да су приштинске власти недавно тврдиле да ће се Косово пријавити за статус кандидата до краја ове године.

Подсећа се такође да је Шпанија, једна од земаља ЕУ која не признаје косовску независност, указала да Косово ЕУ може да се прикључи само као део Србије.

Позивајући се на своје изворе из Брисела, „Експрес“ наводи да им је потврђено да у једном од параграфа Стратегије, у којем се говори о БиХ, стоји да ће ЕУ крајем 2019. одлучивати о статусу земаља-кандидата, те да се управо тај период помиње и као време када би Београд и Приштина требало да успоставе нормализацију односа.

„Србија и Косово би најкасније у овој фази требало да постигну свеобухватну нормализацију односа, што би требало да отвори пут за даљи суштински напредак на путу Косова ка интеграцијама у ЕУ, а детаљи ће бити познати када се утврди прецизан рок за наставак дијалога“, наводи се у делу који се односи на нормализацију односа две стране.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала