Пронађен најбогатији гусар

© AP PhotoПронађени остаци најбогатијег гусара
Пронађени остаци најбогатијег гусара - Sputnik Србија
Пратите нас
Он је био најбогатији гусар у историји. Пре бродолома који га је коштао живота згрнуо је плен који би у данашњем новцу вредео стотине милиона. Научници се надају да су напокон пронашли његове остатке.
Пусто острво - Sputnik Србија
Истински Робинзони — они су преживели на пустом острву

Капетан Самуел Белами — Црни Сем, и његова посада били су на галији Вајдах, када их је уз обалу Нове Енглеске 1717. захватила и потопила силовита олуја.

Од 140 морнара преживела су само двојица.

Благо је завршило на морском дну.

Олупина, заједно с неколико тона драгоцености, пронађена је 1984. у близини Кејп Кода, у америчкој савезној држави Масачусетс.

Од тада подводни археолози редовно претражују место потонућа, али су на површину извукли само мањи део блага. А сада мисле да су можда пронашли и самог капетана, пише британски „Телеграф“.

Белами, који је имао 28 година када се утопио, био је атипичан гусар. Увек чист и модерно одевен, љубазан и поштен према онима које је заробио и пљачкао. Звали су га морским Робином Худом.

Археолози су недавно уз труп брода открили и из масе гвожђа, камена, сребра и злата извукли бедрену кост. Иако би могла припадати било којем од морнара, пронађена је тик до пиштоља за који су научници по историјским подацима сигурни да је био Беламијев, па се надају се да је и кост његова.

Стручњаци са универзитета у Њу Хејвену се надају да ће из бедрене кости успети да извуку ДНК и упоредити је с Беламијевим рођаком у Девону, енглеској покрајини у којој је Црни Сем рођен 1689.

 

Археолошка алатка на месту ископавања у Копан парку у Хондурасу - Sputnik Србија
Археолози из Србије доносе нова светска открића

„Нема никакве сумње да је пиштољ уз који је пронађена кост Беламијев. Уникатан је. И зато нам се могућност да се ради и о његовој натколеници чини неодољивом“, рекао је професор Тимоти Палмбах, начелник одељења форенизичних наука на Универзитету Њу Хејвен.

Црни Сем је био врло млад кад је с потонуо са својом посадом, али му је гусарска каријера била невероватно успешна. У само годину дана заробио је 53 брода, а богатство које је притом згрнуо данас би вредело, по процени Форбса, 120 милиона долара.

У тренутку потонућа на Беламијевој галији биле су четири тоне злата и сребра. Професор Палмбах зна шта ће учинити ако се потврди да се стварно ради о остацима славног гусара.

„Ако је то Белами, време је да га вратимо кући, у Енглеску“, рекао је.    

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала