Ирак: Из заробљеништва спасено 25 руских држављанки са децом

© Sputnik / Рафаэль Даминов / Уђи у базу фотографијаУдовице терориста у Ираку
Удовице терориста у Ираку - Sputnik Србија
Пратите нас
Власти Ирака спасле су из заробљеништва 25 руских држављанки са децом и сместиле их у женски затвор у Багдаду, где ће им се судити због пружања подршке терористима и незаконитог уласка на територију те земље, изјавила је чланица Савета за људска права при председнику Чеченије Хеда Саратова.

О судбини тих жена ништа се није знало више од пола године, тек недавно се испоставило да их у заробљеништву држе припадници одреда ирачких побуњеника.

Ситуација у Алепи - Sputnik Србија
Терористи држе стотине талаца у Сирији

„Тек смо данас добили информацију да је 25 жена са децом пребачено из Мосула, где су се налазили у заробљеништву, и то у веома тешким условима. Сада су у Багдаду у затвору где чекају суђење и где су им услови живота свакако бољи“, рекла је Саратова.

Саратова је додала и да према непровереним информацијама различите милитантне групације држе на десетине држављанки Руске Федерације, као и да су у питању углавном удовице припадника терористичке организације ДАЕШ.

Према званичним подацима, из Ирака и Сирије се у Руску Федерацију већ вратило преко 100 жена и деце, пореклом из Чеченије, Дагестана, Ингушетије, Башкирије, Казахстана и Узбекистана.

У последње време ирачке власти су пооштриле процедуру повратка држављанка Руске Федерације које су боравиле на територији ДАЕШ-а, тако да се сада све оне, али и деца старија од 14 година терете за тероризам и незаконит прелазак ирачке границе.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала