Словачки премијер ставио милион евра на сто: Дајте ми човека ког тражим и новац је ваш

© AFP 2023 / VLADIMIR SIMICEKРоберт Фицо
Роберт Фицо - Sputnik Србија
Пратите нас
Словачку потреса случај убиства истраживачког новинара Јана Куцијака и његове девојке, а премијер је понудио награду од милион евра свакоме ко помогне у истрази злочина.
Балкан - илустрација - Sputnik Србија
Шта то Словачка зна: Гори на Балкану — ЕУ мора да гаси

Полиција истражује могуће стране везе с убиством Куцијака и у контакту је са службама у Чешкој и Италији, рекао је шеф полиције Тибор Гашпар.

Подсетимо, Куцијак и његова партнерка Мартина Кушнирова убијени су током викенда у његовој породичној кући шездесетак километара од главног града Братиславе.

На заједничкој конференцији за новинаре с премијером Робертом Фицом Гашпар је рекао да је од понедељка полиција испитала око 20 особа и ради на различитим хипотезама, укључујући могућност да је Куцијак убијен због посла којим се бавио.

Словачки премијер на конференцију је донео милион евра награде за свакога ко помогне у истрази око убиства. „Наш приоритет је заштита слободе говора и гарантовање безбедности новинара“, рекао је Фицо.

Разговарали смо прво са Чешком Републиком — нећу говорити о детаљима — али постоји повезаност, случај се протеже и на Чешку“, рекао је Гашпар новинарима.

У Словачкој, земљи с око 5,4 милиона становника, то убиство поново поставља питање о корупцији у друштву, због чега је у јуну прошле године протестовао велики број младих људи, тражећи оставку министара леве владе премијера Фица.

Куцијак је пратио корупционашке афере, међу којима је и она о могућој повезаности пословне заједнице са социјалдемократском странком на власти СМЕР-СД.

Како пише дневник СМЕ, Куцијак је планирао да објави чланак о могућим политичким везама италијанских бизнисмена који се сумњиче за повезаност с калабријском мафијом Ндрангетом која делује и у Словачкој.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала