Кључне поруке Путина — ово је 12 приоритета Русије

© Sputnik / Алексей Никольский / Уђи у базу фотографијаРуски председник Владимир Путин обраћа се Федералној скупштини
Руски председник Владимир Путин обраћа се Федералној скупштини - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Руски председник Владимир Путин одржао је говор пред Федералном скупштином у Москви, у којем се дотакао економије, социјалних питања у земљи, а посебан акценат ставио је на најновије руско наоружање.

У рекордном по трајању говору који је руски председник одржао пред посланицима Државне думе и сенаторима Савета Федерације, руски председник је изнео 12 приоритета социјалног развоја земље.

Раст пензија

Како је Путин рекао, главно је повећати примања пензионерима како би се умањила разлика између висине пензије и плате коју је запослени примао пре одласка у пензију.

Презентација новог руског наоружања - Sputnik Србија
Путин представио руско „неухватљиво оружје“ (видео)

„Неопходан је програм подршке старијој популацији. То је главни задатак нове владе. То је наш дуг“, рекао је.

Подржати демографске трендове

У наредних шест година Русија за очување наталитета мора да издвоји најмање 3,4 билиона рубаља, што је око 50 милијарди евра, због чега ће буџет бити повећан за 40 одсто у односу на претходних шест буџета, изјавио је Путин.

Он је навео и да су негативни демографски трендови превазиђени, те да је наталитет у порасту, али да је приоритет и улагање у превенцију болести како би се смањила смртност, поготово код радно способног становништва.

Побољшати здравствену заштиту

Важан задатак је и да се побољша здравствена заштита и повећају плате здравственим радницима, по узору на највеће светске стандарде, рекао је руски председник.

Владимир Путин - Sputnik Србија
Путин: Досад нас нису слушали, сад ће нас слушати (видео)

„У периоду од 2019. до 2024. године у здравство ће се улагати преко четири одсто БДП-а, што је дупло више него раније. Потребно је наћи и друге изворе финансирања како се то не би одразило на економски раст земље“, нагласио је Путин.

Повећати могућност куповине стамбених јединица

Неопходно је повећати могућност куповине стамбених јединица на територији земље, како би у просеку пет милиона породица годишње било у прилици да побољшају свој животни простор, навео је.

Како би се то постигло, указао је руски председник, потребно је испунити три услова — смањити хипотекарне кредите, решити пореске проблеме и пронаћи боље принципе изградње нових зграда.

Повећати БДП

До 2025. године укупан БДП потребно је повећати 1,5 пута, рекао је Путин и нагласио да је то изузетно тежак задатак, али да је Русија у стању да га реализује.

Ракетни комплекс РСД-10 ПИОНЕР - Sputnik Србија
Руси предложили називе нових ракета

Како је истакао, БДП је прошле године порастао за 1,4 одсто, док је инфлација била рекордно ниска са укупних 2,5 одсто.

Ефикасно трошити средства

Нова влада имаће задатак да формира стабилне пореске услове који ће стимулисати економски раст, који би требало да буде виши од светског раста.

„То није једноставно, али је неопходно. То је кључни оријентир нове владе“, рекао је.

Развој градова

Путин је поручио и да је Русији неопходан програм развоја градова и осталих насељених места широм земље.

Владимир Путин - Sputnik Србија
Путиново обраћање — почетак нове епохе у свету

„У наредних шест година потребно је дуплирати уложена средства за развој насељених места. Крупни градови ће стимулисати стабилан развој мањих места, али је, пре свега, неопходна модернизована инфраструктура“, рекао је.

Савремене комуникације

Руски председник је у поруци посланицима и сенаторима навео и да је за развој земље неопходно повезати целокупну територију земље савременим видовима комуникације.

„Кроз неколико месеци ће преко Кримског моста бити пуштен аутомобилски саобраћај, што ће дати нови импулс развоју Крима и целог југа Русије. Обновили смо федералне и локалне путеве, а у наредних шест година потребно је дуплирати средства која су до сада уложена“, истакао је.

Брзи интернет широм Русије

Русија мора да постане лидер у свету када је реч о чувању огромних количина информације, а да би се то урадило потребно је да на целој територији земље буде уведен брзи интернет и то до 2024. године, поручио је Путин.

Су-57 - Sputnik Србија
Шојгу најављује ново изненађење западним колегама

То ће, додао је, омогућити грађанима приступ дигиталном свету, и онима који живе на крајњем северу, али и на Далеком истоку.

Брза администрација

„Важно је и подржати грађане када је реч о административним пословима, односно омогућити им да све своје обавезе реше ’једним кликом‘“, рекао је руски председник.

То се односи, како је навео, и на плаћање пореских обавеза, али и на отварање нових предузећа, односно целокупна администрација мора бити поједностављена.

Транспарентност државних институција

Дигитализација државних институција мора бити завршена како би се спречила корупција у државним институцијама, а чиновници морају да постану ефикаснији како би њихови резултати били далеко већи, рекао је Путин.

Руска супер-ракета Сармат - Sputnik Србија
Русија ће на нуклеарни напад одговорити истом мером

У државном апарату највише је оних који су поштени и пристојни — они морају да буду темељ новог система државних институција, додао је.

Акценат на новим професионалцима

Важно је осигурати процес стварања нових професионалаца који ће радити у државној служби, али и у индустрији, због чега су и осмишљени бројни програми попут „Лидери Русије“, рекао је Путин.

„Сви ви који желите да радите, да се покажете и са искрено служите држави и народу увек ћете имати подршку Русије. То је основа нашег развоја“, закључио је председник Русије.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала