Осим савременим апотекарским препаратима, анемију можете лечити и бројним веома ефикасним лековима које предлаже руска народна медицина.
Анемију карактерише снижен апетит, бол у глави, раздражљивост, појачано знојење, склоност ка црним мислима и депресији, бледило, општа слабост и брзо умарање.
При лечењу малокрвности пацијенти би требало да обрате пажњу на унос довољне количине микроелемената и то посебно цинка, бакра, гвожђа, хрома, јер је сваки од њих важан у процесу метаболизма и ефикасног коришћења хранљивих материја из прехрамбених производа.
Осим тога, руска медицина каже да је веома важно да се довољно времена проводи на свежем и по могућности чистом планинском ваздуху. Још одавно је народ приметио да је боље избегавати храну богату шећером и брашном и уместо тога хранити се месом, џигерицом, јајима и, наравно, свежим воћем и поврћем. Осим тога, народна руска медицина препоручује бутер, павлаку и млеко, али ни са овим намирницама не треба претеривати, јер може доћи до других проблема попут затвора или отежаног варења и болова у желуцу.
Веома је препоручљиво јести просо и орахе. Осим тога, ваљало би користити свеже воће и поврће жуте боје. Не заборавите на црни и бели лук!
Народни рецепти против анемије
— Изрендајте једнаке количине шаргарепе, цвекле и роткве. Исцедите сок из нарендане масе и преспите у флашу од тамног стакла, држите у фрижидеру. Једну супену кашику пити три пута дневно, пре јела. Примењивати 3 месеца. Ово је, како каже руска народна медицина, најбољи лек против малокрвности.
— Три кашике сувог кантариона, две кашике суве коприве, две кашике сувих листова купине уситнити у авану и прелити са два децилитра кипуће воде. Оставити да одстоји, пити помало током дана.
— Шипурак: пет супених кашика сувих и уситњених плодова кувати десет минута у литар воде. Процедити и пити помало током целог дана. Овај чај одлично чисти читав крвоток и побољшава метаболизам. Такође, овако припремљен чај од шипурка подиже општи тонус организма и помаже код проблема са бубрезима и бешиком.
— Једнаке количине листова суве коприве, цветова хајдучке траве и уситњеног корена маслачка помешати и држати у тегли. Три пута током дана спремити свежи чај тако што прелијете једну кашику биљне смеше са три децилитра кипуће воде. Оставити да одстоји, процедити и пити пола сата пре јела. Овако припремљен чај пити током два месеца.
— Листове пелина брати током маја и њима напунити теглу запремине четири литра. Прелити апотекарским алкохолом и три недеље држати на топлом али тамном месту. Потом процедити и прелити у флашу од тамног стакла. Држати у фрижидеру. По једну кап алкохолног екстракта пелина растворити у једној кафеној кашичици воде и пити три пута дневно пола сата пре јела током три недеље.