Тим чувеног фирентинског стручњака спасава Богородицу Љевишку

© Wikipedia / Photo BalkanБогородица Љевишка је црква у Призрену, задужбина краља Милутина. Црква је подигнута у периоду 1306—1307. на остацима катедрале из 13. века,
Богородица Љевишка је црква у Призрену, задужбина краља Милутина. Црква је подигнута у периоду 1306—1307. на остацима катедрале из 13. века, - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Чувени фирентински стручњак за конзервацију и рестаурацију фресака и других уметничких дела Катја Клементи преузела је на себе велики и частан задатак, да са тимом Италијанско-спрског института за уметност почне што пре рестаурацију српских манастира на Косову и Метохији.

„Током 2017. године изучили смо много тога о историји манастира, потом смо изашли на терен, на позив Владе Србије, односно Канцеларије за Косово и Метохију. Именовали смо извршног директора, познатог архитекту и великог професионалца, то је Мајкл Лек, и он ће се бавити радовима пројектовања. Иначе, тренутно ради у Ватикану на ’Рафаеловима собама‘“, прича Клементи за данашње Вечерње новости.

Боравећи на Косову направили су, како каже, прецизно бележење и документацију конзервирања.

Вацлав Дворжак - Sputnik Србија
Познати чешки редитељ дигао глас: Све смо чули и видели, само српске истине нема нигде!

„Издвојили смо приоритете, и то је свакако Богородица Љевишка, јер је под великим ризиком накнадних губљења сликарских површина, а и њена стабилност је доведена у питање. Тамо је потребна истинска ургентност на сваком плану. Читав један низ оперативних поступака следи пре него што се стигне до спасавања и враћања у првобитну форму оригиналних боја“, каже Клементијева.

Причајући о атмосфери којој су посведочили током боравка на Косову, она каже да је наизглед мирна, али са многим контролама и забранама.

„Не негирам да нема извесног страха и напетости, видевши тенкове на вратима манастира. За нас је то неуобичајено. Иако су тамо снаге НАТО-а са италијанским контингентом стално на првој линији одбране тог блага, ситуација уноси мало страха“, каже Клементијева.

Она је подсетила да је боравила на Косову 1990. године и да је тада била усхићена како архитектонском, тако и уметничком лепотом манастира.

„Тада сам студирала рестаурацију и видевши фреске и иконе, осећала сам се као да видим Ђотова дела“, рекла је Клементијева.

Када су пре неколико месеци поново дошли на Косово, изнова су, каже, доживели исту ону лепоту и препознали места која су посећивали раније.

„Поново се моје срце испунило надом да онај народ тамо који се уздигнуте главе подиже свакодневно заслужује да буде познат по том енормном историјском, уметничком и културном благу, којем нема равног у читавој Европи. И за мене ће тај посао бити час и задовољство“, каже Клементијева.

Танјуг 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала