Руше границу до „источног Косова“: Шта је позадина нових америчко-албанских претњи

CC0 / Marijanana / Велика Албанија
Велика Албанија - Sputnik Србија
Пратите нас
САД глобално лагано губе ону позицију коју су имале на самом крају 20. века, не уливају страх као раније, а пошто још нису успеле да обезбеде косовским Албанцима столицу у УН, у току је америчко-албанска офанзива на Србију.

„Оно што ме данас чини поносним јесте то што нам је бог омогућио да повежемо сваки део наше домовине и да Приштину повежемо са Пећи, Ђаковицом, Гњиланима, Прешевом, Скопљем, Тираном“, рекао је такозвани косовски премијер Рамуш Харадинај у селу Жеговац код Гњилана, где је озваничен почетак градње ауто-пута Приштина—Гњилане—Бело Брдо.

Припадници тероритичке организације ОВК испред споменика Адема Јашарија - Sputnik Србија
Ево зашто Албанци неће да причају о подели Косова — имају опаснији план

На тој церемонији Харадинај је поручио да ће ауто-путем бити повезана „Анаморава“ (Косовско поморавље) са „источним Косовом“ (Општине Прешево и Бујановац).

На недавној косовској манифестацији на караули Кошаре, која се одржава поводом 19 година од напада на српску војску и кад је, како Албанци кажу, „коначно срушена граница између албанских земаља“, такозвани косовски председник Хашим Тачи рекао је да ће на „претње из Србије“ бити одговорено пушкама.

Глобална дефанзива и регионална офанзива

И Харадинај, и Тачи, и Весељи, и сви други албански политичари са Косова — тренутно се налазе у некој врсти политичке офанзиве, односно појачаних притисака на Београд, а та њихова политичка офанзива је, према мишљењу политиколога Јелене Вукоичић, заправо резултат глобалне дефанзиве у којој се налази лажна држава Косово.

„Као што видимо, Косово има проблема са уласком у међународне институције и са добијањем нових признања. То су проблеми који трају већ неко време. Неке државе су чак повукле признања, неке се премишљају да ли то да ураде. Евидентна је ту пат позиција у коју су упали Албанци и сад заједно са својим вашингтонским менторима врше појачан притисак на Србију, са циљем да се повуче и дâ зелено светло да та лажна држава уђе у Уједињене нације“, конкретизује Вукоичићева за Спутњик. 

Албанске инсинуације да ће напасти Север Косова, да ће тражити Прешево и Бујановац, потом прича о „источном Косову“, која се појављивала и раније, су, према тумачењу Вукоичићеве, све притисци на званични Београд — да се једноставно одрекне Косова, јер у противном, ситуација може још више да ескалира и да буде гора него што јесте, уколико процене да су исцрпели све политичке могућности и све политичке притиске и да нису постигли циљ.

„Видимо и приче о војсци Косова, хапшење Марка Ђурића, претње да ће специјалне јединице упасти на север и протерати или побити тамошње Србе. То су све притисци који су постојали раније, али су сад много жешћи, много интензивнији, много чешћи и то се подудара и координира са великим притиском од стране Вашингтона и Брисела на званични Београд да се ови наводни преговори, мада то нису преговори, већ чисто условљавање и уцена једне стране, убрзају и да се заврше што је могуће пре неким правно-обавезујућим споразумом“, напомиње Вукоичићева. 

Иако се 2019. помиње као година у којој би тај споразум требало да буде потписан, западне силе, односно Сједињене Државе и ЕУ као њихов верни савезник, према њеном резону, имају идеју да се то заврши до краја 2018. године.

Албаници у Приштини - Sputnik Србија
Пораз разума: Нови сан Албанаца – велики кошмар за Европу

„У сваком случају, њима је стало да се то заврши што пре, како би тај проблем скинули са дневног реда, јер имају друге проблеме. Видимо шта се све дешава у свету и у шта је све Запад укључен. Наравно, косовски Албанци су у тој причи, па ти притисци и све што се дешава протеклих месеци и недеља, у служби је остварења тог западно-албанског, америчко-албанског циља, да се што пре оствари добијање столице у УН за Косово. То они не могу да ураде класичним политичким притиском, мада се Србија наравно притиска и условљава евроинтеграцијама, али су претње врло уобичајено оружје и албанско и америчко“, категорична је Вукоичићева.

Албанци од плана неће одустати ни после УН

Хипотетички гледано, оног тренутка кад би Косово постигло пун државно-правни легитимитет, ушло на пример у УН, онда би се, како каже Вукоичићева, сасвим сигурно албански притисци наставили, јер нико нормалан не може да очекује да би они стали.

„Значи, они иду етапно и имају циљ који је успостављен, политички формулисан, давно, давно, а то је стварање Велике Албаније. И све ово о чему они причају јесте нешто што се заиста налази у њиховим дугорочним плановима“, јасна је Вукоичићева.

Милорад Додик и Александар Вучић - Sputnik Србија
Изненадни маневар: Београд излази пред велике силе са планом за заштиту Срба

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић истакао је да није први пут да је неки косовски званичник Прешево и Бујановац назвао источним Косовом, подсећајући да су то њихови циљеви од Призренске лиге до данас.

„Кад је Иса Мустафа био премијер и примио председнике општина Бујановац и Прешево, као и представнике политичких партија из Прешева, Бујановца и Медвеђе, они су такође употребили израз да је примио представнике источног Косова. Ја сам због тога реаговао саопштењима и писао Европској комисији“, подсетио је Дачић.

Шеф дипломатије је казао да Албанци не употребљавају случајно те термине.

„Није Тачи случајно рекао да су на Кошарама хтели да сруше границу између албанског народа и двеју албанских држава, није случајно Рама говорио о томе да ће се формирати Велика Албанија. Не знам ко је оно говорио да ће до Ниша доћи. То су све њихови циљеви од Призренске лиге до данас“, подвукао је Дачић и нагласио да само онај који то не жели да види, онај који то неће санкционисати, онај који то пушта или толерише, који то подржава на западу, неће на то реаговати.

„Када Тачи данас каже и прети пушкама, треба сви ми да знамо да ће ипак морати да пита оне чије су те пушке. Србија на то не реагује на такав начин, да не подгрева атмосферу, већ је смирује“, указао је шеф српске дипломатије.

Америка глобално лагано губи ону позицију коју је имала на самом крају 20. века, истиче Јелена Вукоичић. Она је моћна, још је светска сила број један и највећа војна сила. Међутим, глобално губи позиције.

„Сједињене Државе ће за мање од 10 година изгубити економски примат, јер ће Кина избити на прво место светских економија према свим економским параметрима. Онда су ту Русија, Индија, неке јужноамеричке државе, тај незападни свет иде напред, граби, убрзано се економски развија, а иза јаке економије иде и јака војска, док је Запад у дефанзиви“, сматра Вукоичићева.

Еди Рама - Sputnik Србија
Рама — амерички поштар на Балкану

То не значи да су Американци слаби, додаје она, а посебно ако их поредимо са балканским државама, са Србијом, они су изузетно јаки, али више нису толико јаки.

„Сама чињеница да су неке државе повукле признање, колико год сад неки рекли да су небитне и мале, говори да тај страх од Америке више није као што је био пре 10, 12 година. Чињеница је да Американци нису успели да својим миљеницима — косовским Албанцима обезбеде столицу у УН. Не због Србије, већ због Русије. Глобално се ствари мењају. То не иде онолико брзо колико бисмо ми волели, али се то дешава“, закључује Вукоичићева.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала