Русија: Холандска комисија прикрива порекло ракете „Бук“

© Sputnik / Вадим Брайдов / Уђи у базу фотографијаРакетни комплекс БУК-2М
Ракетни комплекс БУК-2М - Sputnik Србија
Пратите нас
Холандска комисија која спроводи истрагу о паду малезијског „боинга“ на истоку Украјине прикрива информацију о датуму и месту проналаска мотора ракете „Бук“, као и о томе ко је тај агрегат предао истражној комисији, саопштено је из руског Министарства одбране.

Како се наводи, разлог због чега холандска комисија ћути о тим детаљима је што је та ракета највероватније припадала управо украјинским снагама.

Место пада МХ17 - Sputnik Србија
Путин: Признаћемо истрагу о паду МХ17 ако будемо учествовали у њој

Такође, руско Министарство истиче да серијски број ракете, која је наводно искоришћена приликом обарања малезијског авиона, показује да је она направљена 1986. године у Совјетском Савезу, док Русија све ракете које су старије од 25 година уништава јер нису безбедне за руковање.

Министарство наглашава да је Украјини након распада СССР остало око 20 дивизија противваздушног комплекса „Бук“, али да од 1991. године ниједна нова ракета тој земљи није испоручена.

Малезијски авион „боинг 777“ срушио се у источној Украјини у јулу 2014. године током лета за Куала Лумпур из Амстердама. У несрећи је погинуло свих 298 путника и чланова посаде.

Русија је више пута указивала на пристрасност истраге, која је игнорисала руске аргументе и заснивала закључке искључиво на украјинским подацима.

Експерименти концерна „Алмаз-Антеј“, водећег предузећа за производњу ПВО система, укључујући и системе „Бук“, потврдили су да је „боинг“ оборен са територије под контролом украјинске војске.

© SputnikИстрага пада малезијског авиона )кир)
Истрага пада малезијског авиона )кир) - Sputnik Србија
Истрага пада малезијског авиона )кир)
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала