Русија јача западну границу са 70 војних јединица

© Sputnik / Алексей Мальгавко / Уђи у базу фотографијаДан заштитника отаџбине у руским градовима
Дан заштитника отаџбине у руским градовима - Sputnik Србија
Пратите нас
Више од 70 јединица формирано је од 2016. године у Западном војном округу, саопштио је министар одбране Русије Сергеј Шојгу на седници колегијума Министарства одбране.
Балтик мапа - Sputnik Србија
Кад би запад понудио Русији Балтик, одговор би их изненадио (видео)

„Ситуација на западном стратешком правцу захтева од нас стално усавршавање борбеног састава снага и њихових касарни. У ту сврху, више од 70 војних јединица је формирано од 2016. године, укључујући две дивизије и три бригаде“, рекао је Шојгу.

Како је он навео, за њихово распоређивање се прави потребна инфраструктура, до краја године се планира увођење више од 350 објеката у експлоатацију.

„У војном округу је испоручено око 5000 новог и модернизованог наоружања и војне технике, што је омогућило да се повећа модернизација савременим наоружањем са 39 на 54 одсто“, рекао је он.

Министар је изразио наду да ће одржани самит Русија-САД дати импулс јачој војној сарадњи са Вашингтоном и земљама НАТО-а.

„Наставља се јачање НАТО контингента ван регионалних држава у Источној Европи. Од 2014. године њихов број се повећао са 2 на 15 хиљада војника“, саопштио је Шојгу и додао да се повећава број војних вежби. Од почетка године било је изведено више од 100 војних вежби у којима је учествовало до 80 хиљада људи.

Он је навео да је уз помоћ САД у Европи отворено 5 центара за сајбер-операције — у Финској, Естонији, Пољској, Немачкој и Француској.

„Увлачење у структуру НАТО-а Финске и Шведске изазива забринутост“, рекао је он.

„Такви кораци западних колега воде ка уништењу постојећег система безбедности у свету, стварају још више неповерења, терајући нас да предузмемо реципрочне мере“, закључио је Шојгу.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала