Капетан Драган поднео молбу за условни отпуст, одлука у септембру

© AFP 2023 / Андреј ИсаковићКапетан Драган
Капетан Драган - Sputnik Србија
Пратите нас
Драган Васиљковић, познатији као Капетан Драган, поднео је Жупанијском суду у Сплиту молбу за условни отпуст за издржавања казне затвора од 13 и по година, пошто је у притвору, који му се урачунава у казну, провео више од 12 година.

Београдски адвокат Драган Палибрк рекао је Танјугу да је прошле седмице обишао Васиљковића у притвору и да му је том приликом рекао да је молбу за условни отпуст суду поднео преко својих хрватских адвоката. Васиљковић очекује да се о његовој молби одлучи до почетка септембра, рекао је Палибрк.

Драган Васиљковић - Sputnik Србија
Капетану Драгану казна смањена са 15 на 13,5 година

О условном отпусту одлучиваће ванпретресно веће Жупанијског суда.

Васиљковић је почетком јула правоснажно осуђен на 13 и по година затвора због ратних злочина над цивилима и ратним заробљеницима у Хрватској. Правила условног отпуста кажу да окривљени има право да тражи превремено пуштање на слободу након што у затвору издржи две трећине казне.

О испуњености других законских услова, који се тичу владања окривљеног, одлучује суд.

Васиљковић је 19. јануара 2006. године по потерници Хрватске ухапшен у Аустралији, која га је Хрватској изручила 2015. године. Првостепеном пресудом био је осуђен на 15 година затвора али му је у јулу Врховни суд Хрватске смањио казну за годину и по дана.

Васиљковић је осуђен због ратног злочина у книнској тврђави и при нападу на Глину, док је због недостатка доказа на сплитском суду ослобођен оптужбе да је наредио убиство двојице непознатих заробљених хрватских војника у фебруару 1993. у Брушкој крај Бенковца.

Капетан Драган, који има српско и аустралијско држављанство, ухапшен је у Аустралији где је живео под лажним именом и био тренер голфа, а Хрватској је изручен у мају 2015. године.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала