Дачић поручио: Питање број један за Србију је — Република Српска

© Tanjug / Срђан ИлићМилорад Додик, Александар Вучић и Ивица Дачић
Милорад Додик, Александар Вучић и Ивица Дачић - Sputnik Србија
Пратите нас
Питање Републике Српске и српског народа у БиХ за Србију питање је од националног значаја број један, рекао је у Бањалуци министар спољних послова Србије Ивица Дачић.

Дачић, који се састао са председником и премијерком Републике Српске Милорадом Додиком и Жељком Цвијановић, поновио је да Српска има подршку Србије.

Србија нема намеру да угрози ни БХ ни РС и нормално је да води рачуна о свом народу који живи у РС, казао је шеф српске дипломатије, који је апеловао на све да не забораве да је РС једна и да сви воде рачуна о њеној будућности и односима са Србијом.

Александар Вулин и Милорад Додик - Sputnik Србија
Србија и Српска заједнички јачају ракетне системе (фото)

Према његовим речима, Србија је спремна да потпише и споразум о специјалним везама са ФБХ, иако они нису спремни на то.

Дачић је оценио да заједничка седница влада Србије и Републике Српске, одржана прошле недеље у Требињу, представља континуитет успешне сарадње и заједничког рада на важним пројектима.

Српски министар је најавио да ће државни врх Србије доћи у Бањалуку 17. септембра, када у Републику Српску стиже министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.

Председник РС Милорад Додик поновио је да Република Српска Србију посматра као гаранта Дејтонског споразума.

„И веома је важно да политички ставови изражени у вези са поштовањем ’слова‘ Дејтонског споразума представљају основу за наше активности“, рекао је председник РС.

Он је истакао да сарадња није искључиво везана за политичку сферу и оценио да постоји висок степен сарадње двеју влада.

Председник РС Милорад Додик - Sputnik Србија
Додик: Српска ће подржати све што чини Србија

„Срби у Републици Српској и Србији један су народ“, рекао је Додик и додао да је за Српску питање границе, актуелно ових дана, формално. Он је нагласио да кад се помене реч граница то ипак штрецне српски народ и изазове нелагоду код Срба, иако је као такву не доживљавају.

Додик је као недопустиво оценио то што питање граница између БиХ и Србије још није решено.

Председник РС је захвалио Влади Србије за средства донирана Републици Српској и најавио да ће у Источном Сарајеву у септембру бити отворена болница „Србија“.

Додик је додао да ће Србија и њен председник Александар Вучић том приликом донирати шест амбулантних возила домовима здравља у РС.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала