Архивски документи откривају: САД планирале нуклеарни напад у Вијетнаму 1968.

© WikipediaЈужни Вијетнам
Јужни Вијетнам - Sputnik Србија
Пратите нас
Америчка војска је у јеку рата у Вијетнаму планирала да нападне северновијетнамске снаге уз помоћ нуклеарног оружја, али је председник САД Линдон Џонсон на време сазнао за ту операцију и наредио да се она откаже, пише „Њујорк тајмс“ позивајући се на архивске документе с којих је скинута ознака поверљивости.
ЦИА - Sputnik Србија
ЦИА надгледала СССР, Немачку, Јапан, СФРЈ, Вијетнам...

Према документима, 1968. године главни командант америчких снага у Вијетнаму Вилијам Вестморленд покренуо је операцију под шифрованим називом „Прелом вилице“ која је подразумевала пребацивање нуклеарног оружја у Јужни Вијетнам ради напада на Северни Вијетнам.

Саветник за безбедност америчког председника Волт Ростов сазнао је за план Вестморленда и одмах га пренео Џонсону. Амерички председник је наредио да се операција откаже.

„Када је сазнао за реализацију плана, био је невероватно очајан и одмах је послао Вестморленду, мислим преко Ростова, наредбу да откаже програм“, наводи лист речи млађег секретара америчког председника Тома Џонсона. 

Према речима секретара, Линдон Џонсон се плашио да ће рат у Вијетнаму прерасти у сукоб великих размера у који ће се умешати Кина.

„Џонсон никада заиста није веровао својим генералима. Он је дубоко поштовао генерала Вестморленда, али није желео да током рата управљају његови генерали“, нагласио је секретар.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала