Порука из Немачке: Од почетка је јасно, нема уласка у ЕУ без признања Косова!

© Flickr / Hernán PiñeraБундестаг
Бундестаг - Sputnik Србија
Пратите нас
Пуноправног чланства Србије у Европској унији неће бити без признања Косова, то је заправо био услов да се уопште започне с преговорима.

Посланик ЦДУ у Бундестагу Петер Бајер то понавља у интервјуу за „Дојче веле“ и истиче да то није ништа ново.

„Чланства у Европској унији неће бити без признања Косова. Постоје различити модели за то. Знам да то није једноставно, али то је заправо био услов да се уопште започне с преговорима. Дакле, пре или касније, и то пре пуноправног чланства. И то није заиста ништа ново. Сваком је од самог почетка то било јасно и зато ме искрено чуди да се сада око тога дигла толика прашина“, навео је Бајер.

Упитан да ли верује да ће Србија икада признати Косово, одговорио је да то није питање вере, него питање како постићи одлучујуће напретке у процесу дијалога између Београда и Приштине и како постићи напретке у преговорима с Европском унијом.

Рамуш Харадинај и Хашим Тачи, архивска фотографија - Sputnik Србија
Тачијевих пет минута који су распирили „игру престола“ у Приштини

„То је нешто што има везе са садржајем и чињеницама. Ми морамо и да се запитамо колико озбиљно се приступа свему. Обе стране морају једна другој да изађу у сусрет. Знам да није увек лако. Али ту је циљ и за тај циљ је потребно прећи преко неких својих тврдокорних ставова“, казао је Бајер.

Коментаришући недавни интервју премијерке Србије Ане Брнабић за „Дојче веле“, који је изазвао много полемика, навео је да може да разуме зашто је она рекла да ће Косово увек бити део Србије.

„Још је прерано конкретно разговарати о моделу признавања и знам да је све то заједно повезано с Уставом Србије. И знам да је то све заједно нешто што ће се одвијати тек за неколико година. И зато сам и у интервјуу који сам пре пар дана дао у Београду јасно хтео да ставим до знања да би се увек изнова требало присетити услова и запитати се шта је циљ свега тога. Али мислим да је то процес у којем сви, па и ЕУ, морају много тога да науче. Нормализација односа, дијалог с Приштином и на крају признање Косова суштински су делови преговора с ЕУ“, истакао је Бајер.

Такође, говорио је и о идеји промене граница.

„Наша највећа брига је да би, након размене територија, како год би она на крају изгледала, могло да дође до нестабилности у другим деловима региона. Споменућу само Републику Српску и Босну и Херцеговину. И ту нисмо усамљени у скепси, већ то делимо и са својим америчким пријатељима. Мислим да смо у 21. веку већ прешли преко тога да повлачимо границе по етничком принципу. И ја се питам, ако до такве размене територија и дође, шта ће се догодити са Србима на југу Косова, са њих око 35.000, а који не би били укључени у ту акцију? Шта је са много више Срба у другим деловима Косова? Дакле, тај предлог не би био сигурно решење. Немачка у тој критици није усамљена, како воле да понављају. Заправо је мало оних који подржавају ту идеју. На самом Косову је то у суштини само Хашим Тачи. И требало би се запитати да ли САД заиста активно подржавају размену територија. Мислим да то није случај. Ја ћу ускоро у Вашингтону да разговарам о тој теми, а већ сада знам да се тамо та идеја не прихвата с одушевљењем. У медијима — дозволите да то кажем, посебно на Балкану — појављују се свакаква нагађања која немају везе с истином. Последњи случај јесте и наводна вест о либерализацији визног система између Косова и Европске уније, и то још ове године, што су обећали неки политичари. Ја не знам одакле уопште долазе такве информације“, рекао је Бајер.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала