„Двоглави орао“ реч године у Швајцарској

Пратите нас
Швајцарски фудбалери са Косова су током меча Швајцарска Србија на Мундијалу у Русији голове прослављали показивањем двоглавог орла и тиме провоцирали српске репрезентативце, што је у Швајцарској изазвало велике дебате и узбуркало јавност, а сада је та реч добила титулу „реч године“.
Швајцарски репрезентативац Ђердан Шаћири на утакмици против Србије. - Sputnik Србија
Разапети на стуб срама: Стручњаци жестоко оплели по Џаки и Шаћирију

Двоглавог орла на утакмици су показивали Џердан Шаћири и Гранит Џака. Њихов потез је поларизовао швајцарско друштво, а постављало се чак и питање лојалности Швајцарца страног порекла који имају двојно држављанство.

„Двоглави орао је 2018. изазвао велику буру и још ће се дуго помињати у дебатама“, наводи се у образложењу одлуке Високе школе за примењену науку приликом избора речи године.

Та реч је победила и на немачком и на италијанском говорном подручју.

Приликом утврђивања речи године, Висока школа је анализирала највећу архиву текстова Швајцарске и десеточлани жири је имао у виду и оно о чему се највише причало у овој години.

Реч године се у Швајцарској утврђује од 2003. године, а од прошле године одговорност за то преузео је департман за примењену лингвистику Високе школе за примењену науку.

Од тада се покривају сви језички региони Швајцарске и по први пут је ове године утврђена и реч године на италијанском. На француском говорном подручју реч године је „ментална преоптерећеност“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала