Скандалозно упутство пољског недељника: Како препознати Јеврејина

© RTМихал Камински
Михал Камински - Sputnik Србија
Пратите нас
Пољски парламент ће укинути издавање националистичког недељника који је недавно објавио антисемитски наслов, преноси Танјуг.
Немачки канцелар Адолф Хитлер рукује се са младим члановима елитне нацистичке СС јединице 1937. године у Берлину - Sputnik Србија
„Само смо ми, Срби, Грци и Јевреји рекли ’не‘ Хитлеру“

Анджеј Гжегжолка, шеф канцеларије за медије пољског парламента, изјавио је данас да ће листа публикација достављених законодавном телу бити преиспитана како би се спречило понављање оваквих ситуација, преноси АП.

Насловна страна недељника „Само Пољска“, десничарског листа који излази у Пољској, изазвала је огорчење јавности пошто је тема овонедељног броја била како препознати Јевреје и победити их.

Овај израз антисемитизма уочио је опозициони посланик Михал Камински, који је споран наслов прочитао пред посланицима, јер се те новине могу купити на киоску који се налази у склопу парламента у Варшави.

Oпозиција је затражила објашњење од председника парламента Марека Кучинског, иначе припадника владајућег десничарског покрета „Закон и правда“.

У чланку који је објавио часопис „Само Пољска“ описано је „како препознати Јевреје на основу њихових презимена, особина личности или црта лица“, а за јеврејске жене се наводи да су препознатљиве по томе што немају осећања, скромност и срамежљивост која је својствена женама у Пољској, наводи Ројтерс.

Момир Булатовић - Sputnik Србија
Шта се дешава кад Европом управља Немачка

„Како их победити? Овако се више не може“, поручује се са насловне стране спорног десничарског часописа.

Агнешка Маркијевић, директорка Америчког јеврејског комитета за Централну Европу каже да је забрињавајућ недостатак јасне осуде инцидента од стране кључних пољских политичара, попут председник Сејма.

Пољска влада је недавно реаговала на критике у вези са антисемитизмом, па је пољски премијер Матеуш Моравјецки отказао пут у Јерусалим прошлог месеца након што је израелски министар спољних послова рекао да многи Пољаци „добију антисемитизам већ са мајчиним млеком“ и подсетио да су неки од њих сарађивали са нацистима у Холокаусту, наводи Ројтерс.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала