Селаковић: Бруталне лажи „Вијести“ о сусрету Вучића са владикама

© Tanjug / DIMITRIJE GOLLАлександар Вучић са новинарима после Сабора СПЦ
Александар Вучић са новинарима после Сабора СПЦ - Sputnik Србија
Пратите нас
Генерални секретар председника Србије Никола Селаковић одбацио је данас као најбруталније лажи и неистине наводе у тексту црногорских „Вијести“ под насловом „Сукоб Амфилохија и Вучића око државног удара“.
Александар Вучић - Sputnik Србија
Вучић прокоментарисао став СПЦ о Косову

„То су најбруталније и најмонструозније лажи и неистине које је икада ико могао да објави, а поготово када је у питању однос наше државе, државе Србије и СПЦ“, поручио је Селаковић у изјави за Танјуг.

Он каже да је у обавези да реагује као човек који је присуствовао састанку председника Републике са владикама и члановима Светог архијерејског Сабора и као неко ко је председников близак сарадник, наводећи да не памти да је икада прочитао бруталније и веће лажи објављене о једном догађају чији је био сведок, а коме, како наводи, може да посведочи још око 50 људи који су били присутни.

Према Селаковићевим речима, у том тексту готово да не постоји ниједан једини пасус, ниједна реченица у којој нема лажи, у којој нема неистине.

„А истина је потпуно супротна од онога што је у том тексту наведено. Истина је да је председник Вучић дошао да разговара са владикама наше цркве и патријархом, да је неколико, најмање пет пута у току тога састанка рекао да је дошао не да било шта тражи, већ напротив, да одговара на њихова питања, да размењује аргументе и говори о позицији наше државе по питању најважнијег државног питања, а то је Косово и Метохија“, указао је Селаковић.

Патријаршија Српске православне цркве у Београду - Sputnik Србија
СПЦ саопштила: Нема поделе, нема „замрзнутог конфликта“, Косово је Србија

Он напомиње да владике нису биле јединствене у свом ставу и да су наступали са другачијим питањима, са другачијим ставовима, али, како каже, „далеко од тога да је ту било глупости које су поменуте, као што је махање неким папирима из тајних, односно служби безбедности, да је ту било повишавања тона или прозивки по оним основама које су наведене у овом тексту“.

Селаковић објашњава да је истина да је председник Вучић извадио Резолуцију 1244 и правилно је цитирао, јер се показало да они који су је цитирали нису у њену садржину упућени или је вероватно нису ни прочитали.

Такође, како наводи, председник Вучић је вадио и Бриселски споразум, јер је неко од присутних рекао да је Бриселским споразумом укинута свака српска школа, свака амбуланта, или сваки вртић на Косову јужно од Ибра.

Премијер Александар Вучић и патријарх српски Иринеј - Sputnik Србија
Осетљив тренутак: Зашто је важан долазак Вучића и Додика на Сабор СПЦ

„То је потпуно нетачно, па их је аргументима, оним што пише у Бриселском споразуму уверавао у потпуно супротно, као и извештајем о томе колико је држава Србија од 2014. године када је Вучић постао председник Владе улагала и колико улаже у Косово и Метохију, а у циљу да одржи на КиМ и наш народ и нашу цркву и на одређени начин преко њих и присуство наше државе“, преноси Селаковић.

Он истиче да је све остало што је речено у овом тексту писано очигледно са циљем да свађа српску државу и српску цркву, да сеје раздор међу онима који треба да буду јединствени када се боримо против онога тешког бремена које је наслеђено из прошлости.

„Вијести“ су објавиле текст позивајући се на неименоване изворе, према којем је на Сабору преовлађивала свађа, оптужбе уз наводно „махање“ подацима тајних служби који компромитују поједине владике.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала