Босанка срушила аустријску владу?

© AFP 2023 / JOE KLAMARХајнц Штрахе и Себастијан Курц
Хајнц Штрахе и Себастијан Курц - Sputnik Србија
Пратите нас
Студенткиња пољопривреде из Босне и Херцеговине „глумила“ је наводну нећаку руског милијардера у афери „Ибица“, која је срушила аустријског вицеканцелара и лидера Слободарске партије Аустрије (ФПО) Хајнца Кристијана Штрахеа, тврди бечки дневник „Кронен цајтунг“.

Лист наводи да су организатори клопке за Штрахеа унајмили Босанку која је за своје глумачке способности добијала дневницу у висини између 6.000 и 7.000 евра.

Хајнц-Кристијан Штрахе на компромитујућем видеу због којег је пала аустријска влада - Sputnik Србија
Огласила се „фатална Српкиња“ за коју кажу да је „срушила“ аустријску владу

У организовање клопке, према листу, биле су умешане четири особе — поред већ познатог бечког адвоката иранског порекла и детектива, ту су била још два експерта за безбедност, који су били задужени за производњу видео-снимка који је изазвао политичку кризу у Аустрији.

Мотив за постављање клопке Штрахеу били су лична освета, као и одбијање слободарске политике.

Један телохранитељ адвоката је знао детаље из приватног живота Штрахеа и на основу тих информација је тражена девојка која би га навела да упадне у клопку.

Најпре се говорило да се ради о Летонки, али сада се испоставило да се ради о Босанки која зна више страних језика и која је успешно глумила нећаку руског милијардера. Занимљиво је да њу није разоткрила супруга Јохана Гуденуса, десне руке Штрахеа, Тајана, која је пореклом из РС.

Иначе, државно Тужилаштво је покренуло истрагу због афере „Ибица“ и саопштило је да се води истрага у свим смеровима у вези са производњом видео-снимака.

Афера око доскорашњег аустријског вицеканцелара и даље је у жижи интересовања у Аустрији, те се појављују нове спекулације да је његов најближи сарадник Јохан Гуденус за паре повезао „шефа“ са наводном нећаком руског милијардера, због које је завршио политичку каријеру.

Себастијан Курц - Sputnik Србија
Курц: Данас је одлучио парламент, у септембру одлучује народ

Према гласинама, Гуденус је „искеширао“ 200.000 евра за повезивање наводне милионерке са Штрахеом на Ибици, преноси Танјуг.

Бечки адвокат Рамин Мирфакраи и детектив Томас Хесенталер исковали су план како да дођу до тадашњег шефа ФПО и поставе му клопку. Они су преко једне Српкиње, која се дружи годинама са породицом Гуденус, најпре пришли Гуденусу, ангажујући једну Рускињу која је тврдила да жели од њега да купи некретнину.

Према писању „Естерајха“, тврди се да је примио аконтацију од 200.000 евра и касније додатних 200.000 евра у злату. Гуденус је то негирао и тврди да није добио ниједан евро.

Оно што је извесно јесте да иза видео-снимака, на којима Штрахе наводној нећаки руског милијардера нуди државне послове за финансијску подршку својој странци, стоје адвокат и детектив, а сада се испоставило да је сав материјал од њих откупило једно немачко удружење.

Адвокат је био задужен за продају материјала и још је 2017. више странака нудио делове тог материјала, али нико у Аустрији није желео да га купи. Уочи избора за Европски парламент, две године од снимања, договорили су преко Немачке да објаве материјал.

Министар унутрашњих послова Италије Матео Салвини и аустријски вицеканцелар Хајнц Кристијан Штрахе - Sputnik Србија
Прети ли после случаја „Штрахе“ — велики удар на европску десницу

Детектив је преко својих контаката у немачким медијима тражио купце.

Једно удружење је тај материјал платило 600.000 евра и потом га проследило немачком магазину „Шпигел“ и дневнику „Зидојче цајтунг“. Према немачким медијима, ради се о удружењу „Центар за политичку лепоту“, које се о овом случају не изјашњава.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала