Лекција из Русије коју би Србија што пре требало да научи

© Sputnik / Евгения Новоженина / Уђи у базу фотографијаМајка шета дете у парку "Усадба Михалково"
Мајка шета дете у парку Усадба Михалково - Sputnik Србија
Пратите нас
Значај Споразума Заштитника грађана Србије и Високог повереништва за људска права Русије огледа се у томе што права српских држављана у Русији, као и руских у Србији, штити још једна независна институција, речено је на састанку руске омбудсманке Татјане Москаљкове, заштитника грађана Зорана Пашалића и потпредседника Скупштине Ђорђа Милићевића.

Москаљкова, која се налази у званичној дводневној посети Србији, истакла је да је сарадња корисна и за размену искустава и као добар пример који постоји у Србији навела спречавање насиља у поправно-казненим институцијама. „То искуство је интересантно за нас. И ми имамо интересантно искуство правних лекова за повређена људска права у истраживању казнених дела у случају када се одуговлачи боравак у затвору пре пресуде, а имамо и могућност ревизије судских поступака ако се тај захтев подноси од стране људског комесара за људска права Русије", навела је Москаљкова.

Татјана Москаљкова у посети ВМА - Sputnik Србија
Руска омбудсманка посетила Красношчекова: Његово стање стабилно (видео)

Каже да постоји веома добра сарадња са омбудсманом у Србији, те да њу прате пријатељски односи на највишем нивоу. „Драго нам је да је успостављен нови облик сарадње који нам даје могућност да ојачамо заштиту људских права. У безвизном режиму из године у годину се повећава број Срба који одлазе у Русију и Руса који долазе у Србију да у тим земљама раде, живе и лакше им је да остваре своја права ако се нама обрате“, рекла је Москаљкова.

Пашалић је истакао да је корист грађана Србије у овој сарадњи што њихова права у Руској Федерацији, као и за грађане Руске Федерације у Србији, штити још једна институција, а то су институције омбудсмана Србије и Русије.

„Споразум који је потписан 2018. године подразумева да се наши грађани који живе и раде у Русији, уколико се појави неки проблем, могу обратити институцији омбудсмана у Србији и ми ћемо то кроз сарадњу са руским омбудсманом решити у кратком року, што је много брже и једноставније решавање проблема“, навео је Пашалић.
До сада је омбудсман Србије потписао осам споразума, према речима Пашалића, а до краја године ће бити потписано још четири.

Како је навео Пашалић, требало би да буду потписани споразуми са Албанијом, Хрватском, Мађарском, а могуће је и да се успоставе блиски контакти са омбудсманима Шведске, Данске, Норвешке и Француске.

Свака земља треба да има омбудсмана за права детета

Руска заштитница грађана Татјана Москаљкова изјавила је да је у складу са Конвенцијом о правима детета, којој су се придружиле многе државе света укључујући и Русију, потребно да свака земља има дечјег омбудсмана, односно специјалну институцију која одговара на независном нивоу за права детета.

Породица у маркету - Sputnik Србија
Куда иде српска породица: Родитељи као сумњива лица

Како је објаснила, Русија је прошле године на федералном нивоу усвојила закон о увођењу омбудсмана за права детета при председнику Русије којим су обухваћени сви неопходни алати како би се повећале гаранције за остваривање њихових права.

Москаљкова је истакла и да је од велике важности да таква институција постоји, али и да између ње и институције заштитника грађана буде успостављена уска сарадња уместо да између њих постоји било какво ривалство.

Указала је и да је институција омбудсмана за права детета у Русији врло ефикасна, не само да помаже у несрећним случајевима, већ предузима и превентиве мере како не би долазило до ситуација са кршењем права детета.

Из Центра за права детета (ЦПД) за Спутњик подсећају да је у нашој земљи у току јавна расправа поводом нацрта Закона о правима детета и заштитнику права детета. Осим што је предвиђено да се уведе обавезно средње образовање, овај закон унапређује, гарантује и штити њихова права у складу са Уставом Републике Србије, Конвенцијом о правима детета, и другим међународним уговорима које је наша земља потврдила. Овим законом установљава се институција заштитника права детета чија је улога да штити и промовише њихова права.

Такође наводе и да је посебно значајно да заштитник права детета буде доступан самој деци, да им буде познат и да их упознаје са садржајем свога рада. Поред тога, из ЦПД-а указују да деца морају да знају да институција за заштиту њихових права постоји, која је њена функција и на који начин штити њихове интересе.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала