Оштре речи представника УН на рачун Приштине, Немачка и Француска позвале на укидање таксе

© AFP 2023 / JOHANNES EISELEЗаседање Савета безбедности Уједињених нација у Њујорку
Заседање Савета безбедности Уједињених нација у Њујорку - Sputnik Србија
Пратите нас
У Њујорку је у току седница Савета безбедности УН о Косову, на којој се разматра нови Извештај генералног секретара УН, а у фокусу заседања је последња брутална акција косовских специјалних јединица на северу КиМ, укључујући и хапшење и напад на особље Мисије УН.

Србију на седници, која се одржава на 20. годишњицу од усвајања Резолуције 1244, представља први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић.

Шеф Унмика Захир Танин изјавио је да власти у Приштини током акције полиције и специјалних јединица РОСУ на северу КиМ 28. маја нису испоштовале важећи имунитет два члана особља Унмика, који су ухапшени и претучени том приликом.

Он је рекао да су тада непрописно извршени претрес и заплена имовине УН, у супротности са свим релевантним законима и имунитетима Организације.

Резолуција 1244 - Sputnik Србија
Годишњица 1244: Једини начин да Србија савије цеви РОСУ

Према његовим речима, упркос захтевима Унмика, органи у Приштини деле веома мало релевантних и чињеничних доказа са Уједињеним нацијама о хапшењу и повређивању особља.

„Истовремено, косовски органи су издали саопштења у штампи, као и у дописима упућеним државама-чланицама УН. Ове информације нису утемељене на адекватним доказима, супротне су нашим досадашњим сазнањима и не садрже чињенице које су кључне за објективну истрагу. Узнемирен сам због очигледне чињенице да су оба наша радника очигледно подвргнута прекомерној употреби силе и малтретирана након што их је полиција ухапсила, при чему су задобили повреде које изискују болничко лечење. Ово је питање које ће бити суштинска компонента истраге коју смо покренули“, рекао је Танин.

Како каже, био је приморан да упути више позива за неодложно ослобађање особља УН, као и позива на поштовање њихових права и имунитета, што не би било неопходно да су органи власти поштовали имунитет припадника Унмика.

Он је додао и да је, након што је члан особља пребачен с Косова на даље медицинско лечење, јавно проглашен за „персону нон грата“, доктрину која се не примењује на чланове особља УН или у вези са њима.

Особље УН на КиМ ужива имунитет од хапшења

Особље УН на Косову ужива имунитет од било каквог хапшења, а власти у Приштини немају право да службенике УН проглашавају непожељним особама, рекао је подсекретар УН за правна питања Мигуел де Серпа Сантос.

Уколико до хапшења ипак дође, они морају одмах да буду пуштени и предати мисији УН, рекао је Сантос на седници Савета безбедности УН.

Он је рекао да су ухапшени противно правилима на основу којих је успостављена Мисија УН на Косову. Како је објаснио, посебан имунитет службеника Унмика наставља се и пошто они заврше свој мандат.

Имунитет од правног процеса постоји ради интереса Унмика, а не ради користи самог појединца, рекао је Сантос и додао да једино генерални секретар УН има право да укине имунитет.

Припадници КФОР-а у Косовској Митровици  - Sputnik Србија
Грасо: Кфор није био обавештен o акцији РОСУ, лоше сам интерпретиран

Локалне власти, пре него што предузму било какву правну акцију против неког припадника Унмика, морају да обавесте генералног секретара, а у овом случају његовог специјалног представника Захира Танина и то на сасвим прецизан начин, објаснио је он.

Како је додао, двојица ухапшених припадника Унмика су руски држављанин Михаил Красношчеков, који је био шеф канцеларије у Зубином Потоку, и један косовски Србин, ангажован такође у Зубином Потоку.

Сантос је нагласио да је Резолуција 1244 на основу које је формиран Унмик и даље на снази.

„Њихово хапшење није у складу са привилегијама и имунитетом које има особље Унмика. Они су били на службеном ангажману надгледања полицијске акције на северу Косова“, рекао је он.

Обојица су претучени и малтретирани након хапшења и обојици је била потребна лекарска помоћ, нагласио је Сантос.

Навео је да је Одељење УН за безбедност покренуло интерну истрагу како би се прикупиле све релевантне чињенице и истражиле оптужбе косовских власти.

Према његовим речима, обојица се и даље налазе пред могућношћу кривичног поступка на Косову. За једног припадника Унмика је добијен захтев за укидање имунитета, мада његово име није наведено, рекао је Сантос, додавши да се тај захтев разматра у његовој канцеларији.

Поводом захтева Приштине да се Красношчеков прогласи персоном нон грата, Сантос је рекао да је доктрина персона нон грата непримењива на особље УН, а да питања која се тичу особља Унмика морају бити упућена шефу Унмика Захиру Танину.

„Власти у Приштини немају право да службенике УН проглашавају непожељним особама, без сагласности шефа Унмика“, рекао је Сантос.

Приштина у тоталној дипломатској офанзиви, Србију на последњем бедему брани — Русија

Немачка и Француска позвале Приштину да укине таксе

Амбасадори САД и Велике Британије при УН позвали су Београд и Приштину да се врате дијалогу, док су представници Немачке и Француске на седници СБ УН затражили од Приштине да укине таксе на робу из централне Србије.

Амбасадор САД при УН Џонатан Палмер изјавио је да су САД забринуте због високих тензија, као и да Београд и Приштина морају да се врате дијалогу. Он је додао да САД подржавају напоре Приштине да се избори са корупцијом и организованим криминалом, као и да у том смислу подржавају акцију косовске полиције на северу КиМ крајем маја.

Како је рекао Палмер, САД изражавају жаљење што је током акције дошло до блокаде и пуцњаве. Он је поновио да та дешавања показују неопходност да се две стране врате за преговарачки сто.

Представник Велике Британије у УН поздравио је напоре Немачке и Француске у организовању састанка о решењу проблема и позвао представнике Београда и Приштине да пронађу решење и постигну одрживи споразум.

Он је такође поздравио напоре Приштине да се избори са корупцијом и организованим криминалом, али и напоре Унмика на проналажењу несталих.

Истовремено, британски представник је позвао на повратак дијалогу и нагласио да је неопходна јача имплементација владавине права.

Заменик немачког амбасадора пру УН Јирген Шулц затражио је да Приштина укине таксе на производе из Србије, наводећи да су оне у супротности са интегративним процесима.

Рекао је и да би Београд и Приштина требало да наставе дијалог под окриљем ЕУ, те подсетио да је зато одржан самит лидера Западног Балкана у Берлину крајем априла.

„То мора да буде прави, искрени дијалог. Монолог плус монолог не значе дијалог“, истакао је Шулц.

Вљора Читаку - Sputnik Србија
Косовска амбасадорка: Красношчеков је помагао у подизању барикада

Он је позвао Београд да престане да лобира за укидање признања независности Косова, те истакао да је позиција Немачке непромењена и да они сматрају да подела по етничким линијама неће довести до доброг решења.

Говорећи о акцији РОСУ, рекао је да Косово има право да се бори против корупције и криминала, те додао да те акције не би требало да буду лимитиране, већ да треба да укључе и север.

Кад је реч о инциденту са руским службеником УН на Косову, Шулц је рекао да се припадницима Унмика мора омогућити да несметано обављају послове, али и да се они морају понашати у складу са мандатом који та мисија има. Он је навео да се Берлин залаже за преиспитивање мандата Мисије УН на Косову.

Представница Француске такође је позвала Приштину да укине таксе, а све стране да се уздрже од подизања тензија, истичући да тренутна ситуација није одржива.

Говорећи о полицијској операцији на КиМ, рекла је да Француска подржава борбу против криминала и корупције уз поштовање владавине права, али и локалног контекста.

„Морају се поштовати привилегије и имунитет свих чланова Унмика“, рекла је она и додала да се мора обавити истрага о том случају.

Истакла је и да стабилност региона и европска будућност зависе од постизања договора Београда и Приштине и да само пуна нормализација односа може да омогући европску будућност.

Заменик кинеског амбасадора при УН Ву Хаитау рекао је да је Кина забринута због опструкције рада Мисије УН на КиМ и да сматра да је хапшење члана те мисије неприхватљиво.

Он је рекао да та земља подржава територијални интегритет и суверенитет Србије, као и да је изузетно важно да Савет безбедности остане фокусиран на косовски проблем.

Ивица Дачић у УН-у - Sputnik Србија
Дачић у СБ УН: Зауставите приштинску ратну машинерију пре него што изазове ново крвопролиће

Према његовим речима, најбољи начин за решавање проблема је договор две стране у оквиру постојеће Резолуције 1244, истичући да је важно да СБ УН помогне двема странама да постигну споразум.

Извештај: Уклонити све препреке наставку дијалога

Извештај генералног секретара УН о раду Унмика обухвата период од 16. јануара до 15. маја ове године и у њему је наведено да озбиљне тензије између Београда и Приштине и даље представљају препреку наставку продуктивног дијалога и да изазивају забринутост међу локалним и међународним званичницима због могућег погоршања стабилности.

Гутереш је затражио да се, без одлагања, уклоне све препреке наставку дијалога и нагласио да су таксе на производе из централне Србије и даље на снази, као и да је председник Србије Александар Вучић најавио контрамере уколико Приштина не укине те таксе.

Генерални секретар УН апеловао је на све стране да се уздрже од запаљивих изјава и провокација које би могле изазвати нереде, јавио је Танјуг.

Гутереш је навео и да, од претходног извештаја, није одржан ниједан састанак представника Београда и Приштине под окриљем Европске уније, иако су се крајем априла лидери две стране састали у Берлину, на самиту који су организовали немачка канцеларка Ангела Меркел и француски председник Емануел Макрон.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала