Дачић: Следећи циљ Приштине је освајање „Трепче“, могуће постављање бомби на КиМ

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICИвица Дачић
Ивица Дачић - Sputnik Србија
Пратите нас
Следећи циљ Приштине је освајање „Трепче“, упозорио је шеф српске дипломатије Ивица Дачић после седнице Савета безбедности УН, преноси Танјуг.

Дачић је рекао да би један од циљева могло да буде и подметање разних експлозивних направа широм севера Косова и Метохије.

„Постоје таква сазнања и ми смо то поделили са западним партнерима и они све то знају. То је велики изазов и зато сам упозорио Кфор, јер им је задатак да штите све грађане, без обзира да ли су Срби или Албанци, да спрече напад на север Косова. Уколико то Кфор не уради, долазимо у велики ризик за дестабилизацију читавог региона“, навео је Дачић.

Шеф дипломатије је рекао да постоје обавештајна сазнања да приштинска страна намерава да спроведе унилатералне акције, које би могле да изазову дестабилизацију на северу КиМ.

СБ УН - Sputnik Србија
Окршај након седнице СБ УН: Читаку објавила снимак, Дачић одговорио

Као једну од таквих акција навео је и недавну, наводно, полицијску акцију, у којој је, како је истакао, употребљено више од 70 борбених возила и примењена сила према онима који су привођени.

„На седници Савета безбедности, без обзира колико неко има симпатије или нема према Приштини, велика већина чланица је осудила понашање према припадницима УНМИК-а, говорила је о имунитетима, зато што и они имају потребу да заштите особље УН широм света“, рекао је Дачић.

Шеф српске дипломатије указао је да је истакнута потреба да се сачува мир и стабилност у региону и да се настави дијалог и додао да је зато већина чланица СБ УН истицала да је неопходно укинути таксе.

Он је оценио да очигледно постоје неке индиције и жеље да се стално догађају неки једнострани потези и провокације, које ће нас одвлачити даље од дијалога и доласка до решења.

Дачић је рекао да је његов циљ да упозори међународну заједницу да Кфор предузме мере, јер је, како је нагласио, за то надлежан и зато присутан на Косову и Метохији.

„Ми не бисмо волели да дођемо у ситуацију да Кфор не жели да испуни оно што мора, а да се онда поставља питање да Србија треба да сматра да Резолуција 1244 више нема смисла, јер они неће да заштите Србе. Онда Србија мора да заштити свој народ. То нас води све даље и даље у ескалацију проблема. Зато мислим и надамо се да до тога уопште неће доћи и стално упозоравамо да такве амбиције Приштине морају да се контролишу и да се спрече ти планови, како не би дошло до новог заоштравања у региону“, рекао је Дачић.

Он је нагласио да Београду не одговара заоштравање, већ да жели наставак дијалога и долазак до решења.

Дачић је оценио како је битно да је огромна већина чланица позвала на укидање такси, иако углавном сви имају познате ставове у Савету безбедности.

Резолуција 1244 - Sputnik Србија
Годишњица 1244: Једини начин да Србија савије цеви РОСУ

Напоменуо је да постоји договор да ће до краја године бити одржана још једна седница СБ о Косову, највероватније у октобру, док ће следеће године бити одржане две седнице.

Он је изразио наду да после најновијих инцидената на КиМ више нико озбиљно не поставља питање о томе да ли УНМИК треба да остане или не.

„Нажалост, таква је ситуација да је међународно присуство и даље потребно на Косову и Метохији. Ми бисмо желели и волели бисмо да се што пре дође до мирног и трајног решења, онда више неће бити потребне ни седнице Савета безбедности, нити било какве међународне мисије“, поручио је Дачић.

Осврнуо се и на реакције поводом фотографије на којој се види да је на новчаници од 100 долара написао „Косово је Србија“, наводећи да верује да се неки не би толико бунили да је написао да „Косово није Србија“.

„Неко ми је рекао да уништавам имовину САД, па ја сам бар урадио на такав начин да сам написао на новчаници која не припада Американцу. Нисам за разлику од њих бацао бомбе са осиромашеним уранијумом“, рекао је Дачић за „Глас Америке“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала