Политички масакр: Како је једна бизарна тирада сахранила Макронове амбиције у ЕУ

© AP Photo / Kamil ZihniogluНатали Лоазо
Натали Лоазо - Sputnik Србија
Пратите нас
Амбиције француског председника Емануела Макрона у ЕУ су прошле недеље доживеле огроман ударац након што се лидерка његове странке у Бриселу „одметнула“ практично од свих својих савезника у бизарној тиради.
Председник Француске Емануел Макрон у Јелисејској палати у Паризу - Sputnik Србија
Француска офанзива на Балкан: Чему Србија може да се нада

Макронова колегиница из партије Натали Лоазо, требало је да предводи центристичку групу у Европском парламенту и уједини либералне снаге под Макроновим вођством и да му снажан глас у Бриселу.

Међутим, током прве недеље у ЕП, Лоазова је пред 12 франкофоних новинара на, како пише „Индепендент“, бизарном брифингу, на којем се незванично обраћала, „испрозивала“ сваког савезника који јој је потребан како би постала лидер посланичке групе.

Брифинг од 45 минута не би био ни откривен да белгијски лист „Соар“ није одлучио да објави детаље његовог садржаја — што је наљутило такозване „макронисте“, а последице су довеле до тога да се Лоазова искључила из трке за шефа посланичке групе.

Како се наводи, она је актуелног лидера странке АЛДЕ Гаја Верхофштата описала као „старца фрустрираног последњих 15 година“, док је за холандску либералку Софи Инт Велд рекла да је „изгубила сваку битку коју је икад водила".

© AP Photo / Markus SchreiberЕмануел Макрон на самиту о Западном Балкану
Политички масакр: Како је једна бизарна тирада сахранила Макронове амбиције у ЕУ - Sputnik Србија
Емануел Макрон на самиту о Западном Балкану

Она се осврнула и на немачку канцеларку Ангелу Меркел, чиме је пореметила деликатну француско-немачку алијансу, описујући је као „проблем са Европом“.

Кандидата Меркелове за председника Европске комисије Манфреда Вебера описала је као „ектоплазму која никада није била успешна“.

Лого Европске уније на седишту Европског парламента у Бриселу - Sputnik Србија
Јасан сигнал Србији да заборави на ЕУ — осим ако пређе Рубикон...

И француски политичари, чак и из Макронове партије „У покрету“, добили су по леђима, будући да је посланика Жана Артуија назвала „огорченим човеком“.

Лоазова је најпре негирала да је дала те коментаре, описујући их као „чисту измишљотину“, али се касније и извинила за њих — чиме је можда још више погоршала ствари.

Реагујући на њен говор члан Европског парламента Жан Артуи је на Твитеру објавио да поздравља политичку интелигенцију Натали Лоазо и искреност њених порицања.

„Обећавајући улазак у Европски парламент“, написао је он.

Француски лист „Либерасион“ пренео је и да је неколико минута пре брифинга Лоазова послала поруку својим колегама из партије, поручивши им да „играју скромно и изнад свега да не буду арогантни“.

Заставица ЕУ на бродићу који крстари Сеном - Sputnik Србија
Нови шок из Француске: Србија неће у ЕУ ни 2025! (видео)

„Претходници других политичких породица нису увек имали ту финоћу. Французи имају лошу репутацију да мењају стране“, поручила им је она.

Поједини медији описали су њено понашање као „политички масакр“, наводећи да је сада и некима из њене странке јасно да није дорасла задатку.

Такви анонимни брифинзи против ривала су очигледно уобичајени у француској политици, а инцидент је покренуо питање да ли се партија „У покрету“ прилагодила животу у центру ЕУ.

Међутим, пише британски лист, пошто је Лоазова сада испала из трке за лидера центристичке групе, изгледа да француски председник не може да доведе неког од својих људи на ту функцију.

Пре него што је предводила европску изборну кампању Макрона, Лоазова је била министарка за питања ЕУ у Влади Француске и учествовала у разговорима о „брегзиту“.

Пажњу британских медија привукла је тиме што је објавила да је своју мачку назвала „брегзит“, будући да је увек мјаукала да је пусти напоље, а када би јој се врата отворила, она не би изашла.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала