Бугарски архитекта: Сакрити споменик совјетској армији

CC BY 2.5 / Wikipedia / Иван Иванов / Споменик совјетској армији у бугарској Софији
Споменик совјетској армији у бугарској Софији - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Управног одбора Коморе архитеката Бугарске Борислав Игнатов предложио је да се направи саркофаг за Споменик совјетским војницима, а изнад њега да се подигне вештачко брдо. Споменик је подигнут 1954. године у Софији у знак захвалности војницима Црвене армије.

Према речима Игнатова, на тај начин би били задовољени захтеви оних који се залажу за очување споменика и оних који желе да га демонтирају. Ништа неће бити уништено, али структура неће бити видљива, преносе бугарски медији.

„Око споменика је потребно направити саркофаг који би омогућио да се све сачува и обезбедио би ’музејско окружење‘. Предлажем да се изнад саркофага изгради вештачко брдо као што су Монмартр и друга слична места“, рекао је Игнатов.

Раније је архитекта на својој страници на Фејсбуку објавио слику на којој се види како би споменик требало да изгледа. Реакције интернет корисника су биле различите.

„Не знам ко ће се противити и приговарати на ту одлуку. Задовољили сте све ’националне‘ хирове. Напред“, написала је једна корисница.

„Веома оригинална идеја! Први пут видим такав предлог и свиђа ми се“, изјаснио се Константин Божилов.

„Колико ми је познато, пре предузимања конкретних корака, морате имати на уму следеће: споменик је предмет билатералних међународних споразума који су повезани са споменицима војницима; тај комплекс је део групе непокретних културних добара према Закону о културном наслеђу“, написала је Љубинка Стоилова.

„Када урадите нешто лично и о свом трошку, можете га рушити и ’озелењавати‘. Споменици чувају успомену на историју“, огорчена је Јулија Гоцева.

Раније је архитекта предложио да се споменик премести ближе Амбасади Русије, а да се на његовом месту подигне споменик „Бугарска изнад свега“.

Према речима Игнатова, нови споменик са националним грбом јачао би дух Бугара.

Споменик совјетској војсци налази се у центру главног града Бугарске, недалеко од Универзитета у Софији.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала