Председница Грузије позвала Русију да не реагује на провокације екстремиста

© Sputnik / Уђи у базу фотографијаПредседница Грузије Саломе Зурабишвили
Председница Грузије Саломе Зурабишвили - Sputnik Србија
Пратите нас
Председница Грузије Саломе Зурабишвили позвала је руско руководство да не реагује на провокације грузијских екстремиста.

„Позивам Русију да не подлеже ескалацијама. Биће парадоксално ако суседна земља одговори на провокацију екстремистичких снага и тиме допринесе њиховим деструктивним циљевима. Наша мирна политика је једини пут за одржавање стабилности мира у нашем региону“, рекла је Зурабишвили на брифингу.

Портпарол руског председника Дмитриј Песков раније је изјавио да испад грузијског телевизијског водитеља, који је почео програм са псовкама на рачун руског председника Владимира Путина, представља резултат попустљивости власти у земљи, а такође има и русофобичан и екстремистички карактер. Он је истакао да такви простачки испади нису ништа друго до производ попустљивости оних који су подстицали и и даље распирују русофобичну хистерију.

Инцидент на грузијској телевизији

У недељу увече водитељ Георгиј Габунија започео је свој ауторски програм „П. С.“ на телевизији „Рустави 2“ псовањем руског председника Владимира Путина, иако медији нису пренели шта је конкретно рекао.

Велики број корисника друштвених мрежа у Грузији осудио је Габунију и изразио забринутост да би грузијско-руски односи могли додатно да се погоршају.

Генерални директор телевизије „Рустави 2“ Ника Гварамија изјавио је да псовке у директном програму сматра неприхватљивим, иако се слаже са ставом водитеља. Изјаве водитеља осудили су и председник и премијер Грузије.

Касније се компанија званично извинила због опсценог језика у директном програму.

У грузијској престоници 20. јуна почели су протести због тога што је током отварања Генералне седнице Међупарламентарне скупштине православља шеф организације, посланик Државне думе Русије Сергеј Гаврилов сео у фотељу председавајућег Парламента Грузије.

Касније је у центру града почео митинг којем се прикључила опозиција са захтевом — да чланови Владе поднесу оставке. У нередима је повређено 240 људи, а више од 300 особа је ухапшено.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала