„Хуавеј“ поделио 600 отказа у истраживачкој јединици у САД

© AP Photo / Kin CheungХуавеј
Хуавеј - Sputnik Србија
Пратите нас
„Фјучервеј“, који има канцеларије у Силиконској долини и у ширем подручју Сијетла, Чикага и Даласа, саопштио је да је укинуо више од 600 радних места, извештава Ројтерс.

Компанија „Хуавеј технолоџиз“ је отпустила више од две трећине од укупно 850 запослених у својој истраживачкој подружници „Фјучервеј технолоџиз“ у САД-у, након одлуке Вашингтона о стављању кинеског техолошког дива на извозну „црну листу“.

Ова јединица, основана због сарадње са универзитетима и истраживачима, забележила је прошле године 510 милиона долара оперативних трошкова.

Из „Хуавеја“ су саопштили да је одлука о укидању радних места, која је ступила на снагу 22. јула, донета „због пада пословних активности“ изазваног акцијама америчке Владе, преноси „Б92“.

Хуавеј је највећи светски произвођач телекомуникационе опреме. Америчко Министарство за трговину је у мају ставило компанију на тзв. „ентитетску листу„“ организација које представљају безбедносне ризике по САД, а Министарство правде је поднело тужбу против фирме, и то због наводне крађе пословних тајни и због других криминалних радњи.

„Црна листа“ забрањује „Фјучервеју“ трансфер осетљиве технологије матичној компанији и такође забрањује америчким технолошким фирмама да продају своје производе „Хуавеју“.

Председник САД Доналд Трамп договорио се јуче на састанку са челницима водећих технолошких компанија, међу којима је био и шеф компаније „Алфабет“, која је власник највећег интернет претраживача Гугла, да се убрза процедура одлучивања по појединачним захтевима америчких компанија да им се дозволи продаја неких производа „Хуавеју“, наводи британска агенција.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала