Русија захвалила Америци на предложеној помоћи

© Sputnik / Press-service of Russian Emergency Situation MinistryПрипадник Министарства за ванредне ситуације Русије
Припадник Министарства за ванредне ситуације Русије - Sputnik Србија
Пратите нас
Русија је захвалила Сједињеним Америчким Државама на понуђеној помоћи за гашење пожара, рекао је шеф Одељења за међународну делатност Министарства за ванредне ситуације Владислав Соловјов и додао да је то уобичајена пракса у свету.

„Захвални смо америчким колегама на предложеној помоћи за борбу против шумских пожара. Треба нагласити да је у Сибиру већ формирана моћна авијациона група за борбу са пожарима“, рекао је Соловјов.

Он је додао да је понуђена помоћ „уобичајена пракса у свету“, па и у односима Русије и САД.

„Тако су 2000, 2003. и 2011. године руски спасиоци предложили помоћ у ликвидацији пожара у Њовом Мексику, а 2005, 2015, 2016, 2017. и 2018. године у гашењу пожара у Калифорнији. Америчка страна је 2005. прихватила помоћ од Русије приликом борбе са последицама урагана Катрина, преко океана су тада послата четири авиона Ил-76. Два Ил-76 су 2012. године доставила помоћ Американцима који су настрадали од урагана Сенди“, рекао је Соловјов.

Са понудом да помогне синоћ је изашао амерички председник Доналд Трамп у телефонском разговору са руским колегом Владимиром Путином. Руски лидер му је захвалио на таквој пажњи и рекао да ће Русија, ако буде било потребно, ту помоћ прихватити.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала