Бечки „Стандард“ о вези Штрахеа, Аркана и екстремних националиста у Србији

© AP Photo / ATTILA KISBENEDEKВицеканцелар Аустрије Хајнц-Кристијан Штрахе
Вицеканцелар Аустрије Хајнц-Кристијан Штрахе - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Бивши аустријски вицеканцелар Хајнц Кристијан Штрахе очигледно је дуже време био под утицајем екстремних националиста у Србији, са којим га повезује мржња према муслиманима, оцењује бечки дневник „Стандард“.

Однос некадашњег лидера Слободарске партије Аустрије (ФПО) са Србима и Србијом нашао се на мети критике бечког дневника „Стандард“, који се посебно бавио његовом изјавом са, пре две године, тајно сниманог материјала на Ибици о Жељку Ражнатовићу Аркану, којег је назвао „кул типом“.

Лист констатује да се Штрахе очигледно диви „српском ратном злочинцу“ Аркану и да га са екстремистима на Балкану повезује мржња према муслиманима.

„Стандард“ наводи да је кроз књигу о афери „Ибица“ познато шта је Штрахе говорио о Аркану и да је очигледно дуже био под утицајем екстремних националиста у Србији.

Лист подсећа да је Штрахе 2013. био на концерту Арканове удовице Светлане Ражнатовић у Бечу и да су српски медији пренели да је он познат по „великом дивљењу“ према Србима.

Председница Хелсиншког одбора у Србији Соња Бисерко сматра да изјаве Штрахеа иду у прилог српске владе, која покушава да измени историју и која никада није одустала од национализма.

Хајнц-Кристијан Штрахе - Sputnik Србија
Штрахе: Био сам наиван

„Аркан је био ратни злочинац“, рекла је она, критикујући да екстремне ставове на Балкану подржавају и политичари из ЕУ.

Високи представник међународне заједнице у Босни и Херцеговини осудио је изјаве Штрахеа у вези са Арканом, истакавши да сигурно није био свестан последица такве изјаве.

„Треба само питати људе који су преживели рат и погледати релевантне доказе и документацију. Они су кристално јасни“, додао је он.

Неименовани портпарол Европске комисије казао је да су ставови ЕУ потпуно јасни и познати, те да Штрахе очигледно не зна ко је био Аркан.

„Стандард“ је пренео да је Аркан већ 1070-их и 1980-их био тражен у западној Европи за крађе и убиства, да је био личност која је важила за екстремно опасну.

Њему је, додаје лист, очигледно било лепо да друге злоставља, убија и силује, а његова породица је имала контакт са Удбом која му је увек помагала.

Такође се наводи да је Аркан био главни бос мафије и шеф навијача Црвене звезде, који су познати по спремности на насиље.

Током рата, указује „Стандард“, Аркан је са својим „тигровима“ пљачкао на ратиштима, протеривао људе, убијао и силовао.

Штрахе, додаје лист, не сматра само Аркана „кул типом“, већ је неговао контакт, очигледно на основу идеолошке близине, са екстремним националистима на Балкану, а као пример је наведен Милорад Додик који, према дневнику, жели да уништи сопствену државу.
Пријатељство са десничарским екстремистима на Балкану прошле године ишло је тако далеко да је дозволио да као аустријски вицеканцелар буде инструментализован од стране службе.
„Стандард“ с тим у вези подсећа на интервју „Политици“ у којем је Штрахе рекао да је Косово део Србије, што је супротно ставу аустријске владе, али одговара ставу Срба.
Лист тврди да очигледно није ни био вођен интервју са Штрахеом, већ да је информативна служба Министарства спољних послова те речи њему „ставила у уста“.
Уз оригинални интервју „Политике“, у који је „Стандард“ имао увид, налази се конверзација преко имејла у којем је стајало: „Шаљем ти оригинални интервју на немачком са Штрахеом који смо добили од Министарства спољних послова.“
„Очигледно је Штрахеом, с тим у вези, за време учешћа у аустријској влади управљало страно Министарства спољних послова“, констатује „Стандард“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала