Мишљење стручњака уочи почетка школе: Родитељи су већи паничари од деце

CC0 / Pixabay / Родитељска помоћ у раду домаћих задатака
Родитељска помоћ у раду домаћих задатака - Sputnik Србија
Пратите нас
Словеначки клинички психолог Александер Задел истиче два екстрема у родитељству — родитеље са очекивањима, који су веома захтевни и претерано заштитнички настројене родитеље, који дугорочно представљају највећу опасност по децу, јер им не дозвољавају да науче да живе живот и да се носе са тешким ситуацијама.

Задел, који је и директор Института за лични развој „Корпус анима ратио“, рекао је поводом почетка нове школске године да су драматично већи паничари родитељи, док су деца издржљива и углавном школу прихватају као чињеницу, преноси мариборски лист „Вечер“.

Према његовим речима — родитељи, који схватају децу и њихово школовање као лични пројекат, вероватно ће бити анксиозни, јер их очекују разговори о домаћим задацима, учењу, одговорности, резултатима.

„Данас су људи много више вештачки повезани него некада. Под тим мислим на повезаност на друштвеним мрежама, а не на личну повезаност. Тамо се формирају неки општи ставови, уверења и очекивања о томе како би школа, наставници и деца требало да изгледају. На овај начин губи се однос према индивидуалности самог детета, као и према наставницима и школи“, рекао је он.

Како је рекао — данас се мало води рачуна о потенцијалу детета, јер влада мишљење да смо сви способни да постигнемо било шта, само ако то довољно желимо и ако дамо све од себе.

„То су велике глупости“, рекао је он и додао да се притисци на дете, попут приче да ће лоше оцене и то што није најбоље у разреду на његов живот имати лош утицај — пре или касније манифестују, и то управо на детету.

„Зато су деца под великим стресом, а не зато што је школа захтевна“, рекао је Задел.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала