Руски амбасадор позван у МИП Чешке

© Sputnik / Aleksey Danichev / Уђи у базу фотографијаСпоменик совјетском маршалу Ивану Коневу у Прагу
Споменик совјетском маршалу Ивану Коневу у Прагу - Sputnik Србија
Пратите нас
Руски амбасадор у Чешкој Александар Змејевски позван је на разговор у Министарство спољних послова Чешке због изјаве руског министра културе Владимира Мединског у којој је шефа прашког округа назвао „локалним гаулајтером“, што је назив за високу партијску дужност у нацистичкој Немачкој.

Недавно су чланови савета шестог прашког округа, након дуге расправе, одлучили да преместе споменик совјетском маршалу Ивану Коњеву у музеј и да распишу конкурс за израду новог споменика, који ће бити посвећен херојима ослободиоцима града.

Као одговор на то, Медински је подсетио да је чешка престоница ослобођена након пада Берлина и да је тада погинуло 12.000 совјетских војника. Он је такође истакао да су споменик Коњеву подигли захвални становници.

Шефа округа Ондржеја Коларжа, који је инсистирао на померању споменика, министар је назвао „локалним гаулајтером“ (немачки gauleiter — висока партијска дужност у нацистичкој Немачкој).

Министарство спољних послова Чешке речи руског министра оценило је као увредљиве.

Такође, Министарство је подсетило да Споразум о пријатељским односима и сарадњи између Москве и Прага подразумева међусобно поштовање и равноправност, а питање споменика окарактерисано је као унутрашња ствар Републике.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала